Under hennes ledning gjorde Socialdemokraterna ett rekorddåligt val i Göteborg med 20,4 procent av rösterna. Och förhandlingarna efter valet ledde till att V, MP och Fi gjorde upp med Alliansen om ordförandeposter – vilket ledde till att S blev nästan helt utan inflytande i Sveriges nästa största stad.
Men när Ann-Sofie Hermansson i intervjun i Kvartal ska förklara varför hon tvingades bort handlar det om något helt annat:
Hon hade blivit för mäktig. Och det gick ”lite för bra”.
Med ”bra” menar Ann-Sofie Hermansson att hon lyckades synliggöra Socialdemokraterna som en egen kraft – inte enbart som en del av den rödgröna koalitionen.
”Tillsagd hela valrörelsen”
– Vi hade blivit så rödgröna under ett par mandatperioder att vi inte riktigt visste vad som var sossepolitik uppe i det miljö- och vänsterpartistiska. Jag sa när jag tillträdde att ”det kommer svida lite men jag kommer vilja profilera socialdemokratin igen, för det är inte samma sak som V och MP”. Sen finns även andra pusselbitar.
Och så kommer hon in på den andra brännande frågan – sitt engagemang mot hedersförtryck, som enligt Ann-Sofie Hermansson ledde till negativa reaktioner inifrån partiet.
– Jag blev tillsagd under hela valrörelsen: ”Tona ner det där. Prata inte om det där.”
Kvartals Jörgen Huitfeldt frågar av vem hon fick höra det budskapet.
– Av mitt parti, svarar Ann-Sofie Hermansson. Av min distriktsstyrelse.
”För mycket som SD?”
Jörgen Huitfeldt frågar om den inställningen från partiet skulle kunna vara av hänsyn till väljare som bor i utsatta områden: ”Att det låter för mycket SD, helt enkelt?”
– Ja. Och så tror jag att det finns krafter i vårt samhälle som tycker ”vad fan är det här”, föreningar och andra som känner att ”det här är dåligt för oss”. Som har inflytande i olika partier.
Ann-Sofie Hermansson beskriver sig själv som ”en helt normal sosse”:
– I mitten. Lika grå som... Jag är inte speciellt radikal. Jag säger helt normala sossegrejer – vård, skola, omsorg, allt det där. Men ja, jag lade till det här perspektivet. Ingen sosse kan ha lägre ambitionsnivå än ett jämlikt samhälle, och då gäller den här gamla retoriken. Men om vi ska lösa den frågan, som samhället ser ut i dag med hedersproblematik, extremism och annat – då måste det läggas till.
Anklagad för förtal
Hon tycker inte att hon gjorde några större misstag som kan motivera petningen, utan beskriver det som hände förra vintern som ”maktkamp och ”en kampanj”.
– Jag hade kanske behövt ett större politiskt ego för att klara den här maktkampen, säger Ann-Sofie Hermansson som i dag arbetar som sopåkare och har uppdrag som statlig utredare.
Hon är just nu huvudperson i en rättegång där hon anklagas för grovt förtal efter att i blogginlägg ha kallat två muslimska aktivister ”extremister” och att de har ”extrema åsikter”. Hermansson beskrev det själv som ”ett jävla skitåtal” när hon kom till Göteborgs tingsrätt i måndags.
LÄS MER: ”Soffan” om sitt nya jobb – som sophämtare
LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson polisanmäld för förtal
LÄS MER: Forna vännerna i hård maktkamp
PREMIUM: Andersson, Damberg, Shekarabi och Ygeman – de gör upp om att efterträda Löfven