Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Soffan” om S-kravet: Prata mindre om hedersförtryck

S-toppen tvingades bort från partiet – här är hennes nya jobb: Sophämtare
SORTI. Ann-Sofie Hermansson möter medierna efter att ha petats från uppdraget som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborgs kommunfullmäktige.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
NY VARDAG. Ann-Sofie Hermansson är numera renhållningsarbetare och tar hand om göteborgarnas sopor.
Foto: Privat / Privat

Engagemanget mot hedersförtryck bidrog till att hon tvingades bort från toppositionen inom S i Göteborg.

Det säger Ann-Sofie Hermansson i Kvartals podcast Fredagsintervjun:

– Jag fick höra det ungefär så här: Du har rätt i de här frågorna, Soffan. Men du behöver inte betona det så mycket.

Under hennes ledning gjorde Socialdemokraterna ett rekorddåligt val i Göteborg med 20,4 procent av rösterna. Och förhandlingarna efter valet ledde till att V, MP och Fi gjorde upp med Alliansen om ordförandeposter – vilket ledde till att S blev nästan helt utan inflytande i Sveriges nästa största stad.

Men när Ann-Sofie Hermansson i intervjun i Kvartal ska förklara varför hon tvingades bort handlar det om något helt annat:

Hon hade blivit för mäktig. Och det gick ”lite för bra”.

Med ”bra” menar Ann-Sofie Hermansson att hon lyckades synliggöra Socialdemokraterna som en egen kraft – inte enbart som en del av den rödgröna koalitionen.

”Tillsagd hela valrörelsen”

– Vi hade blivit så rödgröna under ett par mandatperioder att vi inte riktigt visste vad som var sossepolitik uppe i det miljö- och vänsterpartistiska. Jag sa när jag tillträdde att ”det kommer svida lite men jag kommer vilja profilera socialdemokratin igen, för det är inte samma sak som V och MP”. Sen finns även andra pusselbitar.

Och så kommer hon in på den andra brännande frågan – sitt engagemang mot hedersförtryck, som enligt Ann-Sofie Hermansson ledde till negativa reaktioner inifrån partiet.

– Jag blev tillsagd under hela valrörelsen: ”Tona ner det där. Prata inte om det där.”

Kvartals Jörgen Huitfeldt frågar av vem hon fick höra det budskapet.

– Av mitt parti, svarar Ann-Sofie Hermansson. Av min distriktsstyrelse.

”För mycket som SD?”

Jörgen Huitfeldt frågar om den inställningen från partiet skulle kunna vara av hänsyn till väljare som bor i utsatta områden: ”Att det låter för mycket SD, helt enkelt?”

– Ja. Och så tror jag att det finns krafter i vårt samhälle som tycker ”vad fan är det här”, föreningar och andra som känner att ”det här är dåligt för oss”. Som har inflytande i olika partier.

Ann-Sofie Hermansson beskriver sig själv som ”en helt normal sosse”:

– I mitten. Lika grå som... Jag är inte speciellt radikal. Jag säger helt normala sossegrejer – vård, skola, omsorg, allt det där. Men ja, jag lade till det här perspektivet. Ingen sosse kan ha lägre ambitionsnivå än ett jämlikt samhälle, och då gäller den här gamla retoriken. Men om vi ska lösa den frågan, som samhället ser ut i dag med hedersproblematik, extremism och annat – då måste det läggas till.

Anklagad för förtal

Hon tycker inte att hon gjorde några större misstag som kan motivera petningen, utan beskriver det som hände förra vintern som ”maktkamp och ”en kampanj”.

– Jag hade kanske behövt ett större politiskt ego för att klara den här maktkampen, säger Ann-Sofie Hermansson som i dag arbetar som sopåkare och har uppdrag som statlig utredare.

Hon är just nu huvudperson i en rättegång där hon anklagas för grovt förtal efter att i blogginlägg ha kallat två muslimska aktivister ”extremister” och att de har ”extrema åsikter”. Hermansson beskrev det själv som ”ett jävla skitåtal” när hon kom till Göteborgs tingsrätt i måndags.


LÄS MER: ”Soffan” om sitt nya jobb – som sophämtare 

LÄS MER: Ann-Sofie Hermansson polisanmäld för förtal 

LÄS MER: Forna vännerna i hård maktkamp 

PREMIUM: Andersson, Damberg, Shekarabi och Ygeman – de gör upp om att efterträda Löfven