Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Söderström om nya jobbet – efter ett år i frontlinjen

Ann Söderström lämnar regionen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu har Ann Söderström gjort sin sista presskonferens på regionen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Håll i och håll ut.” 

Ann Söderström, 60, upprepade orden hon sagt så många gånger det senaste året. 

Det var hennes 28:e presskonferens på raken, den allra sista som hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Första juni lämnar hon pandemins frontlinje och blir sjukhuschef på Carlanderska i Göteborg – en lugnare tillvaro?

– Jag vill inte ha ett jobb som är alltför lugnt. Jag vill ha utmaningar. Annars hade jag dragit mig tillbaka, säger hon.

Ann Söderström har varit hälso- och sjukvårdsdirektör i landets största region, Västra Götalandsregionen, i tio år.

På onsdagen deltog hon i sin sista presskonferens som sjukvårdsdirektör i regionen.

Första maj tar hennes efterträdare Jan Kilhamn över, i dag forsknings- och utvecklingschef för hälso- och sjukvård i regionen. 

Och första juni tillträder hon sitt nya jobb som sjukhuschef för Carlanderska sjukhuset i Göteborg.

– Det är blandade känslor. Jag känner mig trygg med att lämna över till fantastiska medarbetare. Men jag hade förhoppningen, när jag sade upp mig för ett halvår sedan, att vi skulle ha hunnit längre med vaccinationerna och ha färre inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen, säger hon.

– Jag trodde att majoriteten skulle ha fått en första dos före sommaren. Det känns lite tråkigt att vi inte fått mer vaccin.

Ständigt i frontlinjen mot pandemin

Tillsammans med smittskyddsläkare Thomas Wahlberg har Ann Söderström stått i frontlinjen för kampen mot pandemin i Västra Götaland. 

Hon beskrivs som en person med hög kapacitet som alla lyssnar på, som har högt förtroende inte minst hos sina medarbetare.

Alltid tillgänglig och alltid uppbokad. Hur det nu går ihop. 

– Mina dagar är väldigt fyllda av möten. Men jag ringer alltid tillbaka när någon söker mig. Det gör jag även när patienter ringer. I den här rollen tycker jag att man ska vara tillgänglig. Jag har valt att ha mitt telefonnummer på hemsidan, säger Ann Söderström.

– Man får prioritera och prioritera bort en del möten och omge sig med väldigt goda medarbetare som kan fördela möten, närvaro och telefonsamtal. Jag har förmånen att ha duktiga drivande människor omkring mig, fortsätter hon.

Hon säger att hon mestadels jobbat mellan 50 och 60 timmar per vecka, och under pandemin har det ibland inte räckt med 60.

Hämtar kraft utomhus – helst nära havet

När hon trots allt har lite fritid vill hon helst vara utomhus, gärna vid havet:

– Jag tycker om att segla när det är säsong, träna eller gå långa promenader. När jag har mycket att göra finns det inget bättre än att bli fysiskt trött. Helst i en miljö där havet är närvarande.

Blir det en lugnare tillvaro nu som sjukhuschef på ett mindre sjukhus?

– Lugnare, det vet jag inte. Jag vill inte ha ett jobb som är allt för lugnt. Jag vill ha utmaningar. Annars hade jag dragit mig tillbaka. Det jag ser fram emot är att komma närmare det operativa arbetet. När man sitter i en sådan roll som jag gör i dag, är det långt ifrån. Regionen har 204 vårdcentraler. Carlanderska har en. Jag lockas av att det blir lite mer greppbart än i en stor region.