Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialtjänsten röjde kvinnas identitet – ringde fel person

– Det är ett sekretessbrott som inte är acceptabelt, säger Kristian Olsson, enhetschef för mottagningsenheten på socialtjänsten.
Foto: LENNART REHNMAN
– Hon hade ringt fel, det skiljer bara en siffra mellan mitt nummer och det hon tänkte ringa, säger den uppringa kvinnan.
Foto: SHUTTERSTOCK

När en kvinna fick samtal från socialtjänsten i Kungälv insåg hon snart att de hade kommit fram till fel person. 

Kvinnan från socialtjänsten fortsatte att prata och röjde tillslut identiteten på den person hon hade ämnat inga från början. 

– Jag kunde direkt söka på det numret hon gett mig och konstatera att det var lätt för mig att hitta den här personen, säger den uppringa kvinnan till SVT Nyheter Väst.  

Kungälvs kommun utreder nu ett sekretessbrott internt efter att en kvinna med uppdrag av socialtjänsten, röjt en persons identitet. 

Det var kvinna som fick ett samtal från socialtjänsten och som insåg att tjänstemannen luren hade ringt fel person. 

– Hon hade ringt fel, det skiljer bara en siffra mellan mitt nummer och det hon tänkte ringa, säger den uppringa kvinnan, som har pratat med SVT Nyheter Väst.  

Röjde identiteten

Personen i andra ändan av luren pratade vidare om kvinnans syskon och familj. När hon försökte stoppa samtalet röjde tjänstemannen det telefonnumret hon hade för avsikt att ringa. 


LÄS MER: Socialtjänsten måste ha en handlingsplan


– Det tyckte jag var rätt olustigt. Det är oprofessionellt och dåligt att röja en privatpersons identitet. Jag kunde direkt söka på det numret hon gett mig och konstatera att det var lätt för mig att hitta den här personen, säger den uppringda till SVT nyheter Väst

"Ett sekretessbrott" 

På socialtjänsten i Kungälv har man Lex Sarah-anmält händelsen för att kunna utreda vad som hänt. 

– Det är ett sekretessbrott som inte är acceptabelt, säger Kristian Olsson, enhetschef för mottagningsenheten på socialtjänsten, till SVT Nyheter Väst. 

Personen som ringde samtalet och röjde identitet är inhyrd från en konsultfirma till kommunen, enligt SVT. Hade det varit en anställd på kommunen så hade det varit en arbetsrättlig fråga. 

Det är i nuläget oklart hur ärendet kommer att hanteras eftersom tjänstemannen är en konsult, är oklart enligt SVT.