Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Socialtjänsten har stulit barnen"

"Socialtjänsten har stulit barnen", säger den bedrövade mamman till GT. I torsdags hämtades barnen på skolan efter ett beslut om akut omhändertagande enligt LVU.
Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. En ny strid har blossat upp inom socialtjänsten i Mark efter ett akut tvångsomhändertagande av tre små barn. Socialutskottets ordförande kördes över av vice ordföranden, ett agerande som kan vara olagligt.  

- Det fanns inga skäl att ta barnen akut, säger ordförande Mia Magné (C).

GT har träffat och tidigare berättat om trebarnsmamman Camilla och hennes man Hans. Deras fall ingår i den granskning som socialstyrelsen gjort. En granskning som resulterade i svidande kritik mot socialtjänstens sätt att arbeta.

 Efter en anmälan julen 2009 om att mamman slog barnen placerades hela familjen i ett behandlingshem i Småland.

 - Min dotter lurades säga saker om mig av en nära anhörig under förespegling att vi skulle bli sams, har mamman berättat för GT.

 Dottern erkände att hon hittat på alltihop och polisutredningen lades ner. Då hade familjen, först tillsammans och sedan endast barnen, vistats på olika institutioner i flera månader för att utreda sanningshalten i de påstådda missförhållandena.

Ingen hade anmält

 Först i slutet av förra året lades socialutredningen ner.

 I mars tog en inhyrd konsult på förvaltningen upp den på nytt trots att det inte kommit in någon ny anmälan. Föräldrarna vägrade att medverka.

 - Vi har fått juridiska råd om att inte gå med på någonting längre, säger mamman.

Hämtades i skolan

 I torsdags hämtades barnen på skolan efter ett beslut om akut omhändertagande enligt LVU. Ett agerande som bara ska ske om barn är i omedelbar fara. Beslutet fattades av vice ordförande i socialutskottet, Tommy Karlsryd. Egentligen skulle ordförande Mia Magné tagit beslutet.

 - Tjänstemännen fick först inte tag i mig, säger Mia Magné. När de fick det motsatte jag mig LVU. Jag sade tydligt ifrån att det inte fanns skäl för ett omedelbart omhändertagande.

 I går rapporterade hon det inträffade till både kommunjuristen och kommunchefen. Frågan är om beslutet är lagligt.

 - Som jag tolkar det skulle ordföranden tagit beslutet, säger kommunjuristen Helena Blomqvist. Man fick ju tag på henne. Men rättsläget är inte solklart.

 Vilken kommuninvånare som helst i Mark kan överklaga till förvaltningsrätten där ärendet hamnar i vilket fall som helst.

Friskförklarades

 GT har tagit del av socialutredningen. Där påstås mamman vara både psykiskt sjuk och missbrukare. Anklagelser som, vad GT erfar, inte vinner stöd någonstans. Vi har dessutom läst ett intyg från en psykiater som förklarar mamman fullt frisk.

 - Camilla är varken sjuk, missbrukare eller slår barnen, säger en mångårig väninna. Hon är en färgstark person. Är det det som provocerar dem?

Känner familjen väl

 - Jag och min man känner familjen väl men Marks kommun har konsekvent valt att inte ha kontakt med oss. De lyssnar uppenbart bara på släktingarna, vilka har mycket sporadisk kontakt med familjen och faktisk inte känner familjen.

 Väninnan beskriver de tre barnen, 4, 6 och 9 år, som friska, glada och frejdiga. Och hon är bestört över att de nu tagits om hand på okänd ort.

 - Det här är inte klokt. Stackars stackars barn!

 Fotnot: Camilla och Hans är fingerade namn. GT har förgäves sökt Tommy Karlsryd.