Socialtjänsten anmäler sig själva efter misstänkta morden

Socialtjänsten i Angered har anmält sig själva efter de misstänkta morden.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
En mamma och tre barn hittades döda i en lägenhet i Angered.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Socialtjänsten i Angered har anmält sig själva enligt Lex Sarah efter de misstänkta morden i Gårdsten i förra veckan.

– Skulle det visa sig att vi brustit i vår hantering så både vill vi, ska vi och måste vi förändra vårt arbetssätt, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered, till SVT.

Det var på torsdagsmorgonen förra veckan som grannar såg rök och lågor från en lägenhet i Angered i Göteborg. Räddningstjänsten bröt upp dörren till lägenheten – där inne låg en kvinna och tre barn. Mamman och ett barn var då avlidna. Två av barnen levde fortfarande, men deras liv gick inte att rädda.

Barnens pappa blev först häktad för de misstänkta morden men har släppts fri och misstankarna mot honom har minimerats.


LÄS MER: Pappan släpptes från häktet – stöttas i sorgen 


–  Efter rättsläkares obduktion av kvinnan står det klart att hennes skador, som man initialt trodde var de hon avlidit av, inte var dödsorsaken utan hon avled till följd av branden. Dessutom är de skadorna hon hade enligt rättsläkaren är med största sannolikhet självtillfogade, sa kammaråklagare Helena Treiberg Claeson i ett pressmeddelande.

Socialtjänsten anmäler sig själva

Som GT tidigare berättat knackade Kronofogden på dörren samma morgon som gärningarna skedde. Enligt Aftonbladet hade kvinnan, som stod på hyreskontraktet, inte betalt hyran på två år. Det handlade om skulder på drygt 140 000 kronor.

Nu har socialtjänsten Lex Sarah-anmält sig själva, vilket SVT Väst tidigare skrivit om och ETC Göteborg var först med att berätta om.

– Det är fruktansvärt. Vi är otroligt berörda allihopa som arbetat med frågan. Det berör oss väldigt mycket, säger Maria Sjödahl, områdeschef för bistånd och service inom Individ- och Familjeomsorgen i Angered.

Hon fortsätter:

– Det är både rutin och skyldighet att när det förekommer missförhållanden så ska vi göra en Lex Sarah-anmälan och utreda oss själva för att se om det finns indikationer på att vi har brustit i hanteringen.

Mannen i familjen satt först häktad, men har nu släppts fri och kommer avskrivas från utredningen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Anmälan kom in till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) under torsdagen.

Ett ärende rörande en familj med tre barn som varit aktuell inom socialtjänsten i stadsdelsnämnden Angered angående hyresskuld på försörjningsstödsenheten och tidigare utredning på enheten barn och unga, slutade i en tragisk händelse med dödlig utgång. Ärendehanteringen bör granskas i sin helhet för att belysa handläggning och underlag för fattade beslut", går det att läsa i anmälan som SVT refererar till.

"Berör oss väldigt starkt"

Enligt Maria Sjödahl hade man tänkt lämna in anmälan redan dagen som de misstänkta morden skedde, men eftersom det är semestertider har anmälan dröjt. Hon vill inte gå in på några detaljer kring den ekonomiska problematik som familjen dragits med.

Utredningen ska vara klar inom två månader. Maria Sjödahl tillägger att det är för tidigt att uttala sig om man brustit i något avseende.

– Det får utredningen visa, säger hon.


LÄS MER: Pappan till mördade familjen har släppts på fri fot