Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialsekreterare får sparken – stalkade ex

Foto: shutterstock
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Kvinnan dejtade mannen en sommar, men var sedan tydlig med att hon inte längre ville ha kontakt.

Ändå fortsatte han att ringa otaliga gånger, skicka massor av sms och knacka på dörren.

Mannen, en socialsekreterare, letade upp kvinnans nya nummer i socialtjänstens IT-system.

I mars dömdes han för olaga förföljelse och dataintrång och har nu avskedats från sitt arbete.

Mannen, som är i 50-årsåldern, och kvinnan träffades på nätdejtingsajten Tinder sommaren 2016. I september ville kvinnan avsluta förhållandet, vilket hon var tydlig med att förklara, enligt polisutredningen.

Där framgår också att mannen fortsatte söka upp och kontakta henne både genom telefonsamtal och hundratals sms och röstmeddelanden. Ibland lät han kärleksfull, och andra gånger var han irriterad och arg.

Hon kände sig rädd för mannen och gjorde en första polisanmälan i september 2016, men även flera gånger under 2017.

Kvinnan har i polisutredningen berättat att mannen en dag ringde henne 33 gånger, att han bankade på hennes dörr och viftade med handen i brevinkastet. 

Polisanmälde flera gånger

Kvinnan polisanmälde mannen flera gånger även under 2018 eftersom han fortfarande kontaktade henne ihärdigt. Hon upplevde det som hotfulla trakasserier.

Hon har berättat i förhör att hon inte vågade lämna sitt hem ensam. Hennes vänner fick komma och hämta henne och följa med tillbaka hem. 

Mannen, som är socionom och arbetade som socialsekreterare i Västsverige, fick i oktober 2019 kontaktförbud under sex månader vilket förlängdes ytterligare ett halvår.

I mars 2021 dömdes han i tingsrätten för olaga förföljelse och även för dataintrång. 

När kvinnan bytte telefonnummer kunde han leta upp det i socialtjänstens IT-system, vilket han inte hade behörighet att göra.

Har fått sparken från jobbet

Han har nu fått sparken från sitt jobb i kommunen.

Mannen har förnekat att han förföljt kvinnan och även dataintrånget. Han förklarade att han inte känt till att de sökningar han gjorde var olagliga. I polisförhören menade han att förhållandet var stormigt och att de sms han skickat var i en konversation.

I tingsrätten dömdes mannen även i ett annat ärende, för misshandel av ett barn vars mamma han haft en relation med tidigare. 

Straffet blev villkorlig dom och 100 dagsböter på sammanlagt 37 000 kronor. Han dömdes också att betala skadestånd på 25 000 kronor till kvinnan och 6 300 till barnet.

Varken mannens eller kvinnans advokat vill ge någon kommentar om fallet.