Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialdemokraterna vill kartlägga Göteborgs klaner

Jonas Attenius, Socialdemokraternas gruppledare i Göteborg.
Foto: Socialdemokraterna

Sedan biträdande rikspolischef Mats Löfvings uppmärksammade uttalande om att det finns 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige, har de politiska förslagen stått som spön i backen.

Socialdemokraterna i Göteborg är senast ut i raden. 

– Vi måste bekämpa de här nätverken på alla sätt vi kan, säger partiets gruppledare i staden, Jonas Attenius.

”Vi kände ett behov i polisledningen att öppna dörren för en redig diskussion.” 

Så har Mats Löfving i efterhand förklarat och försvarat sitt omdebatterade klanuttalande i Sveriges Radios ”Lördagsintervjun” i början av september. 

Och en redig diskussion har det blivit.

Socialdemokraterna i Göteborg vill också bidra till den, och i ett yrkande som kommer att behandlas på kommunstyrelsens sammanträde i nästa vecka presenterar man en rad förslag som syftar till att ”kartlägga och bekämpa klanbaserad kriminalitet”.

Jonas Attenius är partiets gruppledare i Göteborg:

– Vi har en pågående maktkamp mellan samhället och klannätverken. Det finns en grundläggande problematik där de undergräver rättsstaten, förtrycker människor och tar lagen i egna händer. Vi måste bekämpa de här nätverken på alla sätt vi kan, och då är frågan vad vi kan göra från kommunens sida, det vi har makt att bestämma över.

Kriminell klan fick föreningsbidrag

Socialdemokraternas yrkande går i korthet ut på att man vill ge Social resursnämnd i uppdrag att genomföra en kartläggning av de klanbaserade kriminella nätverken och sedan föreslå konkreta åtgärder för hur de kan bekämpas genom offentliga insatser. 

Partiet vill också säkerställa att inga föreningar med kopplingar till kriminella klaner får något ekonomiskt stöd från kommunen. 

Men att så har skett, har GT tidigare kunnat avslöja. En förening kopplad till släktnätverket Ali Khan – där stora delar av familjen av polisen pekas ut som ett kriminellt släktnätverk – har fått omfattande bidrag från både stat och kommun.

Hashem Ali Khan är familjens överhuvud.

Hur länge har ni känt till problemen med de kriminella klanerna? Har ni blivit tagna på sängen?

– Både polis och socialtjänst har jobbat med extrema grupper och mot kriminella gäng under många år, och då har de här delarna funnits med i det. Att vi har familjer som är kriminella har vi känt till. Men att det är i den här omfattningen, det är ganska nytt. De har också tagit sig in i människors vardag på ett annat sätt, säger Jonas Attenius och exemplifierar med de vägspärrar som ett kriminellt nätverk upprättade i Angered i slutet av augusti.

Göteborg starkt klanfäste

Vidare vill Socialdemokraterna att kartläggningen ska resultera i en stor utbildningsinsats bland elever på utvalda skolor. Syftet är att öka kunskapen bland barnen om förtryckande klanstrukturer och klanbaserad kriminalitet – och om hur man kan få hjälp att stå emot den. 

– Man föds in i en sådan här klanstruktur och det är svårt att lämna den. Men det är en struktur som begränsar individens frihet och som går i stick i stäv med den grundläggande svenska samhällsmodellen, säger Jonas Attenius.

I polisens nya klanrapport listas 36 kriminella släktbaserade nätverk. Klanerna beskrivs spridda över hela den södra rikshalvan – och i Göteborg och Malmö har man sina klart starkaste fästen. 

Så sent som förra veckan besökte partiledarna Ebba Busch (KD )och Ulf Kristersson (M) därför Angered, för att på plats sig en uppfattning om situation.

– Polisen måste ha mycket bättre resurser, att vara på de kriminella hela tiden. Inte göra en särskild insats i ett område i ett år och sen tapp kontakten i andra områden, sa Ebba Busch.

KD:s partiledare Ebba Busch vill ge polisen mer resurser.
Foto: OLLE SPORRONG

Kristersson höll med och menade också att då de klanbaserade nätverken opererar på ett sätt som inte tidigare är speciellt känt, behövs också nya metoder för att kunna få dem dömda.

– Det är grovt, grovt våld i kombination med tystnadskultur och en extrem lojalitet. Det är en brottslighet som vi inte varit så vana vid i Sverige. Den är otroligt farlig eftersom den urholkar förtroendet för att rättvisan når fram och man skipar rättvisa själv, sa Kristersson.

SE MER: