Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Socialchef dömdes för sexköp – får 450 000 kr

Den tidigare socialchefen dömdes för brotten tidigare i höst.
Foto: Lisa Mattisson

Mannen var socialchef i på en ort i Värmland när han åtalades för att ha köpt sex upprepade gånger. Tidigare i höst dömdes han.

Nu har hans tidigare arbetsgivare gått med på att ge honom 450 000 kronor – för att slippa att han jobbar kvar.

– Vi anser fortfarande att vi gjorde rätt, vi hade god grund för det vi gjorde, säger kommunens personalchef till P4 Värmland P4 Värmland.

I juni blev mannen avskedad från sin post som socialchef, detta skedde på grund av att han åtalats för flera fall av sexköp. Kommunen menade, i och med att han fick sparken, att hans handlingar inte var förenliga med hans arbetsposition. Oavsett om de bedömdes brottsliga eller inte.

Tidigare i höst dömdes värmlänningen för brotten, men det hindrade honom inte från att stämma sin tidigare arbetsgivare – kommunen. Han ville ha kvar sitt jobb och hävdade att han var oskyldig och menade att han därför sagts upp på felaktiga grunder, detta rapporterar P4 Värmland.

Får 450 000 kronor

Förutom utebliven lön ville den före detta socialchefen också få ett skadestånd på 150 000 kronor.

Nu har mannen och hans forna arbetsgivare nått en förlikning. Den innebär att den dömde mannen får 450 000 kronor. Men jobbet får han inte tillbaka.

Anledningen till att kommunen betalar mannen den stora summan pengar är att de inte vill dra ut på processen ytterligare.

En domstolsförhandling hade troligen dröjt till september. Om frågan dessutom gått vidare till Arbetsdomstolen hade det kanske tagit ett år till, säger kommunens personalchef till P4 Värmland.

Domen mot den före detta socialchefen har överklagats både av åklagarsidan och av socialchefen själv. Han har hela tiden hävdat sin oskuld.