Socialtjänsten får ingen information av Säpo om vilka IS-hemvändarna är, menar Bettan Byvald. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
Socialtjänsten får ingen information av Säpo om vilka IS-hemvändarna är, menar Bettan Byvald. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND

Socialarbetare: Får ingen info om IS-hemvändare

Publicerad

Uppskattningsvis 150 personer har kommit tillbaka till Sverige efter att tidigare ha krigat för eller på andra sätt stöttat terrorgruppen IS.

Men kommunen får ingen information av Säkerhetspolisen (Säpo) om vilka IS-hemvändarna är.

Det menar Bettan Byvald som jobbar som socialarbetare i Angered och som medverkar i söndagens Agenda.

– Vi vill vara med så tidigt som möjligt för att hindra att de återgår till en radikal miljö, säger hon till SVT Nyheter.

Göteborg är den kommun i landet varifrån flest rest för att på olika sätt stödja terrororgruppen IS.

Många ska också ha återvänt till staden, även om det inte finns någon officiell siffra på det. Enligt SVT Nyheter kan det handla om cirka 20 personer av 80 tidigare bortresta som återvänt.

 

LÄS MER: Svaret till Bah Kuhnke om hemvändande IS-anhängare 

 

Senast för en vecka sedan intervjuade GT Zan Jankovski, samordnare för våldsbejakande extremism i Göteborg, som menade att man inte fått kontakt med en enda hemvändare. Kommunen har helt enkelt inte fått någon information av vare sig Säpo eller polisen, menade han. 

Socialarbetare larmar

Det trots att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har sagt att det ligger på kommunernas ansvar att "avradikalisera" hemvändande IS-anhängare.

Nu larmar socialarbetaren Bettan Byvald, som jobbar i Angered i Göteborg, om att socialtjänsten inte har någon kännedom om vilka återvändarna kan tänkas vara. Det eftersom de inte får någon information av Säpo om någon återvänder, menar hon.

 

LÄS MER: Löfven backar Bah Kuhnke efter kritiken 

 

– Det är inte så att vi ska rulla ut någon röd matta för den här gruppen, men vi vill vara med och förhindra dessa personer att begå terrorbrott i Sverige. Det är Säkerhetspolisens uppgift, ja, men vi har en del redskap tillsammans med andra. Och vi vill vara med så tidigt som möjligt för att hindra att de återgår till en radikal miljö och också radikaliserar andra, säger hon till SVT Nyheter.

Säpo håller inte med

Säpo håller dock inte med om bilden att informationen skulle stanna hos dem utan att den visst förs vidare.

– Nej, vi informerar och samarbetar med respektive polismyndighet löpande. Informationen gör ju ingen nytta om vi inte för den vidare, har Karl Melin på Säpo nyligen sagt till GT.

Enligt Säpos nyligen utkomna årsrapport, som SVT refererar till, utgör hemvändarna ett stort säkerhetshot mot Sverige.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER