Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sociala medier blev en mardröm för Malin, 24

Malin Johansson Henaes utsattes för mobbning under i stort hela sin skolgång. När hon vågade prata om det kom räddningen.Foto: Oskar Runesson
När Malin Johansson Henaes lägger upp en selfie på sociala medier ekar fortfarande de elaka kommentarerna det kan medföra.Foto: Privat
Sociala medier gjorde att mobbningen bara fortsatte för Malin Johansson Henaes.Foto: BILDBYRÅN
När mobbningen gick över i näthat kunde Malin Johansson Henaes få anonyma kommentarer om hennes utseende och hennes rätt att leva.Foto: Privat

Malin Johansson Henaes, 24, blev mobbad under större delen av sin skolgång.

Men trakasserierna tog inte slut när hon gick hem från skolan.

Då fortsatte de i sociala medier.

– Då det var som värst började jag ifrågasätta min egen rätt att leva, säger hon.

Malin Johansson Henaes växte upp i ett litet, småländskt samhälle. När hon tänker tillbaka på den tiden är det få glada minnen hon kommer att tänka på. 

Hon kände sig utanför i skolan redan på lågstadiet. Som liten älskade hon bilsport och passade inte in i de klassiskt mallade könsnormerna, vilket hon ser som en bidragande faktor till distansen mellan henne och de andra i klassen.

Med tiden eskalerade trakasserierna och i takt med att internet och sociala medier tog fart, gjorde nätmobbningen också det, säger Malin, som tidigare berättat sin historia för Göteborgs-Posten.

– Innan sociala medier kunde man komma och hem och bara få vara i fred. För mig började det redan i chatten på MSN, men när Instagram kom kunde jag inte lägga upp en bild på mig själv utan att få anmärkningar på hur jag såg ut.

Malin Johansson Henaes utsattes för mobbning under i stort hela sin skolgång. När hon vågade prata om det kom räddningen.Foto: Oskar Runesson

”Det blev obehagligt på riktigt”

Malin Johansson Henaes kunde lägga upp en selfie, ta bort den, lägga upp den igen, ta bort den. Hon började se sig själv genom sina mobbares ögon och ständigt hitta fel hos sig själv. När trakasserierna var som värst började hon ifrågasätta sitt eget liv. Hon började tröstäta, och utvecklade ett självskadebeteende under en tid.

– Det kom kommentarer om att jag var ful, äcklig och vidrig, att jag inte borde få finnas. Det mest elaka man kan tänka sig. Det som tog hårdast var ett anonymt mejl där det stod att jag borde ta livet av mig. Jag hade ingen aning om vem det kom ifrån, då kände jag att det blev obehagligt på riktigt, säger hon.

Malin Johansson Henaes är missnöjd över hur skolan hanterade hennes situation. Hon fick ingen hjälp och uppmanades att gå till ett annat klassrum om hon upplevde sig felbehandlad.Foto: Privat

Hoppade av skolan

Malin Johansson Henaes slutade gå till skolan under högstadiet. Hon kände sig ensam och såg ingen mening med att gå dit. I slutet av nian började hon plugga upp sina betyg för att kunna söka in till gymnasiet, och lyckades.

– Jag hade förhoppningen om att livet kanske skulle få en vändning då. Men så blev det inte. Det var ungefär då som de sociala medierna kom på riktigt och jag klarade inte av det mer. Jag hoppade av efter ett år.

Under alla år hade hon hållit sanningen om sitt mående hemligt för i princip alla. Hennes föräldrar visste ingenting. Fram till 2014, då hon skrev ett inlägg på sin blogg som hon visade för sin mamma. Malin Johansson Henaes orkade inte säga orden rakt ut, det var lättare att skriva.

Efter det kom räddningen. Hon fick hjälp att söka sig till en psykolog som konstaterade att Malin led av en svår depression. Hon fick mediciner för sitt mående och började må bättre. Men spåren finns fortfarande kvar.

När Malin Johansson Henaes lägger upp en selfie på sociala medier ekar fortfarande de elaka kommentarerna det kan medföra.Foto: Privat

Hjälper att prata om det

Malin har behövt förlika sig vid tanken på att hon aldrig kommer ta studenten, och att skolgången som för många innebär glada minnen för livet för henne innebär motsatsen. I efterhand är hon besviken på hur skolan hanterade hennes situation. Hon fick ingen hjälp och uppmanades att gå till ett annat klassrum om hon upplevde sig felbehandlad. Fortfarande påverkas hon av allt som varit.

– Den här känslan av misslyckande håller i sig än i dag, jag kan fortfarande fundera på varför ingen tyckte om mig. Det har ju satt sina spår, jag har svårt att tro att folk vill mig väl och ifrågasätter varför någon skulle vilja vara min vän. Jag skjuter dem ifrån mig i stället.

Nu har hon börjat vlogga om sina upplevelser av psykisk ohälsa. För Malin hjälper det att prata om sitt mående, även om det tagit många år innan hon känt sig redo att göra det. Hon hoppas att det ska kunna hjälpa andra som har liknande upplevelser.

– Det är någonting som släpps ut när man får prata om det, och då mår jag bättre. För min del har det hjälpt, jag kommer fortsätta att göra det.

Hit kan du vända dig

Om du eller någon i din närhet mår dåligt finns det hjälp att få. På 1177 och mind.se finns mer information.

 

Självmordslinjen: Finns att nå via telefon på 90 101 eller via chatt på mind.se/sjalvmordslinjen. Har öppet 06-24 varje dag. Du är anonym och självmordslinjen har ingen anmälningsskyldighet. 

Föräldralinjen: Om du är orolig över ditt barn eller ett barn i din närhet. Ring 020-85 20 00. Har öppet vardagar 10-15 och torsdagskvällar 19-21.

Jourhavande kompis: Tar emot samtal via chatt för barn och ungdomar upp till 25 år. Du är anonym och de jourhavande kompisarna har tystnadsplikt. Nås på jourhavandekompis.se.