Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snusmotstånd i Norge kan gynna Västsverige

Norges hälso- och omsorgsminister Bent Höie presenterade under måndagen standardiserade och reklamfria emballage för all tobak. Foto: REGJERINGEN.NO
"Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen", sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard. Foto: Norska Hälso- Och Omsorgsdepartementet

Den norska regeringen vill göra alla snusdosor likadana.

En mörkgrön modell som "inte är kul att lägga på bordet bredvid telefonen", har tagits fram.

Blir förslaget verklighet tror svenska snusjätten Swedish match att det kommer gynna svensk gränshandel kraftigt.

– Min spontana reaktion är att norska regeringen snabbt måste bredda motorvägarna till Sverige, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör vid Swedish match.

Norges höga snusskatt

Den norska snusskatten är i dag högst i världen, cirka 1 000 NOK/kg.

Som jämförelse kan sägas att den svenska snusskatten är 432 SEK/kg och den danska 66 DKK/kg.

Detta har lett till att endast sex av tio dosor som konsumeras i Norge är sålda i norska butiker och därmed beskattade. 40 procent är köpta på Tax Free eller på gränshandeln mot Sverige.

Källa: Swedish match

Redan i dag är snus bara tillåtet att säljas bakom disk i anonyma kylar i Norge, men nu vill landets regering ta det hela ett steg längre. Under måndagen kom ett förslag om att all tobak som säljs i landet ska ha standardiserade och reklamfria emballage.

– Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen, sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard.

Slå hårt mot smaksatt snus

Förslaget väntas också slå hårt mot smaksatt snus i Norge.

– Det är än så länge oklart hur omfattande förslaget slår mot smakerna. Men med tanke på aggressiviteten i förslaget vore det förvånande om de inte berörs kraftigt, säger Johan Wredberg, kommunikationschef vid Swedish match.

Enligt en beräkning genomförd av Swedish match kommer förslaget, om det blir verklighet, kraftigt gynna svensk gränshandel. Förutom ytterligare arbetstillfällen så kan man, enligt beräkningen, vänta sig en ökad snusförsäljning på gränsen motsvarande 341 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för staten.

Västsverige kan gynnas

– Är det någon som borde vara glad över detta så är det den svenska regeringen och handlarna i gränshandelsregionerna. Och Sveriges troligtvis största gränshandelsområde hittar vi ju i Västsverige, säger Johan Wredberg.

Han utvecklar:

– Det kommer sannolikt att gynna Sverige med ökade punkskatteinbetalningar och handlarna i gränsen, men på längre sikt är det så klart viktigt att vi också får stabila förutsättningar för vår fina verksamhet i Göteborg och Kungälv. Snusexporten ökade med sex procent förra året varav en stor del tillverkas i Västsverige.

"Gränshandeln kommer explodera"

Swedish match kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson förvånas över norska regeringens förslag.

– Min spontana reaktion är att norska regeringen snabbt måste bredda motorvägarna till Sverige. Gränshandeln, i bland annat Västsverige, kommer att explodera, säger han.

Han tror att förslaget i förlängningen även kommer innebära att smaksatt snus förbjuds.

– Det skulle innebära att försäljningsvolymerna kommer att flyttas över till den svenska sidan, det är för mig självklart, säger Hildingsson.

Högst skatt i världen

Den norska snusskatten är i dag högst i världen, vilket har lett till att norrmännen redan i dag införskaffar mycket snus vid svensk gränshandel.

– I Sverige har myndigheterna valt att reglera innehåll och kvalitet medan Norge nu väljer att öppna dammluckorna för alla upptänkliga skräpprodukter i anonyma förpackningar. Jag har svårt att se hur konsumenterna skulle tycka att det var ett bra förslag, säger Hildingsson.

Tobaksförslaget kommer att skickas ut på remiss i slutet av februari, och Bent Höie förväntar sig att det kan gå igenom riksdagen i slutet av 2015.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!