Norges hälso- och omsorgsminister Bent Höie presenterade under måndagen standardiserade och reklamfria emballage för all tobak. Foto: REGJERINGEN.NONorges hälso- och omsorgsminister Bent Höie presenterade under måndagen standardiserade och reklamfria emballage för all tobak. Foto: REGJERINGEN.NO
Norges hälso- och omsorgsminister Bent Höie presenterade under måndagen standardiserade och reklamfria emballage för all tobak. Foto: REGJERINGEN.NO
"Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen", sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard. Foto: Norska Hälso- Och Omsorgsdepartementet"Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen", sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard. Foto: Norska Hälso- Och Omsorgsdepartementet
"Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen", sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard. Foto: Norska Hälso- Och Omsorgsdepartementet

Snusmotstånd i Norge kan gynna Västsverige

Publicerad

Den norska regeringen vill göra alla snusdosor likadana.

En mörkgrön modell som "inte är kul att lägga på bordet bredvid telefonen", har tagits fram.

Blir förslaget verklighet tror svenska snusjätten Swedish match att det kommer gynna svensk gränshandel kraftigt.

– Min spontana reaktion är att norska regeringen snabbt måste bredda motorvägarna till Sverige, säger Patrik Hildingsson, kommunikationsdirektör vid Swedish match.

Redan i dag är snus bara tillåtet att säljas bakom disk i anonyma kylar i Norge, men nu vill landets regering ta det hela ett steg längre. Under måndagen kom ett förslag om att all tobak som säljs i landet ska ha standardiserade och reklamfria emballage.

– Det blir inte kul att lägga denna på bordet vid sidan av telefonen, sa norska hälso- och omsorgsministern Bent Höie till dagbladet.no när han visade upp den mörkgröna modell som föreslås bli standard.

Slå hårt mot smaksatt snus

Förslaget väntas också slå hårt mot smaksatt snus i Norge.

– Det är än så länge oklart hur omfattande förslaget slår mot smakerna. Men med tanke på aggressiviteten i förslaget vore det förvånande om de inte berörs kraftigt, säger Johan Wredberg, kommunikationschef vid Swedish match.

Enligt en beräkning genomförd av Swedish match kommer förslaget, om det blir verklighet, kraftigt gynna svensk gränshandel. Förutom ytterligare arbetstillfällen så kan man, enligt beräkningen, vänta sig en ökad snusförsäljning på gränsen motsvarande 341 miljoner kronor i ökade skatteintäkter för staten.

Västsverige kan gynnas

– Är det någon som borde vara glad över detta så är det den svenska regeringen och handlarna i gränshandelsregionerna. Och Sveriges troligtvis största gränshandelsområde hittar vi ju i Västsverige, säger Johan Wredberg.

Han utvecklar:

– Det kommer sannolikt att gynna Sverige med ökade punkskatteinbetalningar och handlarna i gränsen, men på längre sikt är det så klart viktigt att vi också får stabila förutsättningar för vår fina verksamhet i Göteborg och Kungälv. Snusexporten ökade med sex procent förra året varav en stor del tillverkas i Västsverige.

"Gränshandeln kommer explodera"

Swedish match kommunikationsdirektör Patrik Hildingsson förvånas över norska regeringens förslag.

– Min spontana reaktion är att norska regeringen snabbt måste bredda motorvägarna till Sverige. Gränshandeln, i bland annat Västsverige, kommer att explodera, säger han.

Han tror att förslaget i förlängningen även kommer innebära att smaksatt snus förbjuds.

– Det skulle innebära att försäljningsvolymerna kommer att flyttas över till den svenska sidan, det är för mig självklart, säger Hildingsson.

Högst skatt i världen

Den norska snusskatten är i dag högst i världen, vilket har lett till att norrmännen redan i dag införskaffar mycket snus vid svensk gränshandel.

– I Sverige har myndigheterna valt att reglera innehåll och kvalitet medan Norge nu väljer att öppna dammluckorna för alla upptänkliga skräpprodukter i anonyma förpackningar. Jag har svårt att se hur konsumenterna skulle tycka att det var ett bra förslag, säger Hildingsson.

Tobaksförslaget kommer att skickas ut på remiss i slutet av februari, och Bent Höie förväntar sig att det kan gå igenom riksdagen i slutet av 2015.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER