Hammarö kommun inför nya tuffa tobaksregler. Foto: Nils Petter NilssonHammarö kommun inför nya tuffa tobaksregler. Foto: Nils Petter Nilsson
Hammarö kommun inför nya tuffa tobaksregler. Foto: Nils Petter Nilsson
"Jag tycker att det inkräktar på integriteten. Att snusa är ju ett val jag har gjort", säger Helene Nilsson som jobbar som undersköterska i Hammarö kommun. Foto: Privat"Jag tycker att det inkräktar på integriteten. Att snusa är ju ett val jag har gjort", säger Helene Nilsson som jobbar som undersköterska i Hammarö kommun. Foto: Privat
"Jag tycker att det inkräktar på integriteten. Att snusa är ju ett val jag har gjort", säger Helene Nilsson som jobbar som undersköterska i Hammarö kommun. Foto: Privat
Enligt kommunchefen Caroline Depui kan den som bryter mot tobaksförbudet i värsta fall riskera att bli uppsagd. Foto: Hammarö KommunEnligt kommunchefen Caroline Depui kan den som bryter mot tobaksförbudet i värsta fall riskera att bli uppsagd. Foto: Hammarö Kommun
Enligt kommunchefen Caroline Depui kan den som bryter mot tobaksförbudet i värsta fall riskera att bli uppsagd. Foto: Hammarö Kommun

Snus på jobbet? Då riskerar du sparken

Publicerad

Nu inför Hammarö kommun tobaksförbud på arbetstid. Det är inte bara cigaretten som ryker, även snusprillan förbjuds. I värsta fall kan den anställde få sparken om man bryter mot förbudet.

– Det skulle absolut kunna leda till uppsägning. Men bara för att man snusar blir man inte uppsagd. Vi kommer att ha en dialog med arbetstagaren om vad som gäller på arbetsplatsen, säger Caroline Depui, kommunchef i Hammarö.

Flera kommuner i Värmland har i dag rökförbud för anställda på arbetstid. Nu sällar sig Hammarö kommun till skaran. Men denna gång är det inte bara ett rökförbud, utan ett totalt tobaksförbud. Därmed kommer inte heller snusarna få ta sin prilla på jobbet.

Beslutet som togs i kommunfullmäktige börjar gälla den 1 april.

– Vi har haft rökfri arbetstid på förvaltningen tidigare. Då tyckte man att det var konstigt att det var rökförbud på förvaltningen och inte i resten av kommunen. Då ville politiken att det skulle vara tobaksfritt och inte bara rökfritt.

Det är personalhälsan som är grunden till tobaksförbudet.

– Motiveringen är hälsan. Man vill att personalen ska ha god hälsa. Sen vet vi att alla inte kommer sluta snusa, kanske inte sluta röka heller, säger Caroline Depui.

Erbjuder avvänjningskurser

För att uppmuntra kommunens anställda till att sluta med tobak kommer kommunen erbjuda personalen avvänjningskurser

– Man måste själv vilja sluta. Vi kan inte stoppa beteendet.

Om en person skulle bli ertappad med att snusa så kommer arbetsplatsens chef att ta upp saken med den anställde.

Hur ska ni kontrollera detta?

– Vi kommer inte ha några egna poliser som går runt och kollar detta utan det är eget ansvarstagande, säger Caroline Depui.

En som inte är helt nöjd med beslutet är Helene Nilsson, 46, som jobbar som undersköterska i Hammarö kommun. Hon är själv snusare och är kritisk till beslutet.

– Jag tycker att det har gått lite väl långt. Många arbetskollegor har ju slutat röka för längesen och då gick de över till snus. Nu har snus också förbjudits, säger Helene Nilsson.

"Inkräktar på integriteten"

Förbudet gäller på arbetstid. Det är endast på rasten som personalen får snusa och röka.

– Rökning kan jag förstå. Det luktar ju och påverkar omgivningen på ett annat sätt. Snus drabbar ju inte någon annan än en själv.

Helene har inte beslutat sig om hur hon ska göra när förbudet inträder.

– Jag tycker att det inkräktar på integriteten. Att snusa är ju ett val jag har gjort. Men jag har inga planer på att sluta som det är i dag. Men det är väl dit de vill komma, att vi ska sluta, säger Helene Nilsson.

 

Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER