Snoop Doggs stöd till de kristna i Irak

På sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll Snoop Doggs upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen.
Foto: Robin Aron
Nubar Kino, 40, kuppade in en protest-tröja på Snoop Doggs efterfest. "Han fick veta vad det gällde och valde att stödja kampanjen mot förföljelsen av kristna i Irak", säger han.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Här protesterar Snoop Dogg mot förföljelsen av kristna i Irak. 

På sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll han upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen. 

– Det känns helt fantastiskt, säger assyriern Nubar Kino, 40, som nu har tröjan som souvenir. 

Under lördagen hölls demonstrationer över hela världen mot islamistiska IS, tidigare Isis, utrensning av assyrier och kristna minoriteter i Irak. 

Internationella medier beskriver hur islamistgerillan, som har tagit över storstaden Mosul, tvingar kristna att konvertera eller dö och spetsar dödas huvuden på pålar längs vägarna. 

Drygt tusen personer demonstrerade i Göteborg, som en del i den globala kampanjen A demand for action. Kampanjen vill åstadkomma en internationell intervention för att assyrier och andra förföljda minoriteter i Irak.

Kuppade in T-shirten

På kvällen uppträdde artisten Snoop Dogg under en kaotisk spelning på Liseberg – och höll därefter en efterfest på Bryggeriet. 

Nubar Kino, 40, assyrier i Göteborg, var på festen och såg chansen att göra en kupp. Han hade med sig en tröja med protestkampanjens slogan. 

– Jag tjatade på Bryggeriets ägare som lämnade tröjan till Snoop Doggs crew. Snoops gubbe förklarade för Snoop vad det gällde. Då vände han på tröjan och visade den för publiken, och bad sedan sin gubbe att hänga den på DJ-båset. Sedan signerade han den, så nu har jag hans autograf hemma, säger Nubar Kino. 

Bilden blev viral

När han lade upp bilden på Facebook blev den snart viral. 

– Det kändes fantastiskt, folk är eld och lågor över bilden på Facebook. Detta får sådant genomslag, det går inte att beskriva. 

Nubar Kino hoppas nu att protesterna ska växa. Han fruktar ett nytt Rwanda i Irak och Syrien.

– Vi vill ha autonomi för assyrierna och andra kristna minoriteter i ett område som är ungefär lika stort som Gotland, på Nineveslätten i Irak. Där finns en stor koncentration av assyrier. Vi har hamnat i kläm mellan kurderna och islamisterna i IS. Assyrierna är helt försvarslösa mot IS, vi har inga vapen, det kan bli ett nytt Rwanda, säger han. 

T-shirten är också prydd med det arabiska tecknet för boskaven n. Det syftar på att islamisterna märker kristnas hus med tecknet, som står för nasarah - från Nasaret, det vill säga kristna.  

– Assyrierna förföljs för att de är kistna, det vänds emot oss, säger Nubar Kino. 

"Så hedervärt"

Linda Asmar, 28, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet och med i Assyriska föreningen i Göteborg, var också på efterfesten och uppskattade Snoop Doggs stöd. 

– Det var så hedervärt att han gjorde det, säger hon, och tillägger:

– Det som händer nu påminner om folkmordet 1915. Förföljelsen har pågått ett tag men det har varit knäpptyst i Sverige och frustrationen bland assyrier här bara ökar, säger Linda Asmar. 

På torsdag 17.30 hålls en ny demonstration i Göteborg av Assyriska distriktet, en paraplyorganisation för assyriska föreningar.