På sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll Snoop Doggs upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen. Foto: Robin AronPå sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll Snoop Doggs upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen. Foto: Robin Aron
På sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll Snoop Doggs upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen. Foto: Robin Aron
Nubar Kino, 40, kuppade in en protest-tröja på Snoop Doggs efterfest. "Han fick veta vad det gällde och valde att stödja kampanjen mot förföljelsen av kristna i Irak", säger han. Foto: PrivatNubar Kino, 40, kuppade in en protest-tröja på Snoop Doggs efterfest. "Han fick veta vad det gällde och valde att stödja kampanjen mot förföljelsen av kristna i Irak", säger han. Foto: Privat
Nubar Kino, 40, kuppade in en protest-tröja på Snoop Doggs efterfest. "Han fick veta vad det gällde och valde att stödja kampanjen mot förföljelsen av kristna i Irak", säger han. Foto: Privat

Snoop Doggs stöd till de kristna i Irak

Publicerad

GÖTEBORG. Här protesterar Snoop Dogg mot förföljelsen av kristna i Irak.

På sin efterfest på Bryggeriet i Göteborg höll han upp och signerade en T-shirt med texten A demand for action - namnet på den globala proteströrelsen.

– Det känns helt fantastiskt, säger assyriern Nubar Kino, 40, som nu har tröjan som souvenir.

Under lördagen hölls demonstrationer över hela världen mot islamistiska IS, tidigare Isis, utrensning av assyrier och kristna minoriteter i Irak.

Internationella medier beskriver hur islamistgerillan, som har tagit över storstaden Mosul, tvingar kristna att konvertera eller dö och spetsar dödas huvuden på pålar längs vägarna.

Drygt tusen personer demonstrerade i Göteborg, som en del i den globala kampanjen A demand for action. Kampanjen vill åstadkomma en internationell intervention för att assyrier och andra förföljda minoriteter i Irak.

Kuppade in T-shirten

På kvällen uppträdde artisten Snoop Dogg under en kaotisk spelning på Liseberg – och höll därefter en efterfest på Bryggeriet.

Nubar Kino, 40, assyrier i Göteborg, var på festen och såg chansen att göra en kupp. Han hade med sig en tröja med protestkampanjens slogan.

– Jag tjatade på Bryggeriets ägare som lämnade tröjan till Snoop Doggs crew. Snoops gubbe förklarade för Snoop vad det gällde. Då vände han på tröjan och visade den för publiken, och bad sedan sin gubbe att hänga den på DJ-båset. Sedan signerade han den, så nu har jag hans autograf hemma, säger Nubar Kino.

Bilden blev viral

När han lade upp bilden på Facebook blev den snart viral.

– Det kändes fantastiskt, folk är eld och lågor över bilden på Facebook. Detta får sådant genomslag, det går inte att beskriva.

Nubar Kino hoppas nu att protesterna ska växa. Han fruktar ett nytt Rwanda i Irak och Syrien.

– Vi vill ha autonomi för assyrierna och andra kristna minoriteter i ett område som är ungefär lika stort som Gotland, på Nineveslätten i Irak. Där finns en stor koncentration av assyrier. Vi har hamnat i kläm mellan kurderna och islamisterna i IS. Assyrierna är helt försvarslösa mot IS, vi har inga vapen, det kan bli ett nytt Rwanda, säger han.

T-shirten är också prydd med det arabiska tecknet för boskaven n. Det syftar på att islamisterna märker kristnas hus med tecknet, som står för nasarah - från Nasaret, det vill säga kristna.

– Assyrierna förföljs för att de är kistna, det vänds emot oss, säger Nubar Kino.

"Så hedervärt"

Linda Asmar, 28, styrelseledamot i Assyriska riksförbundet och med i Assyriska föreningen i Göteborg, var också på efterfesten och uppskattade Snoop Doggs stöd.

– Det var så hedervärt att han gjorde det, säger hon, och tillägger:

– Det som händer nu påminner om folkmordet 1915. Förföljelsen har pågått ett tag men det har varit knäpptyst i Sverige och frustrationen bland assyrier här bara ökar, säger Linda Asmar.

På torsdag 17.30 hålls en ny demonstration i Göteborg av Assyriska distriktet, en paraplyorganisation för assyriska föreningar.

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER