Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snön kan försvinna – redan till helgen

I helgen var Västsverige en vinteridyll med snö och solsken. Kortvarigt, ska det visa sig.
Foto: Christer El-Mochantaf

Västsverige var en vinteridyll i helgen – men snart kommer plusgraderna och regnet. 

Snön lär därför vara borta till Lucia. 

– Risken är stor att den snö vi har nu kommer att regna bort nästa vecka, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm. 

Många friluftsområden invigde sina skidspår i helgen och på de flesta håll i Västsverige bjöds det på idylliskt vinterväder. Frusna sjöar, tjocka snötäcken och bitande kyla i solskenet. 

Men en titt i prognosen visar att det snart blir plusgrader – och regn! 

Det är dåliga nyheter för den som hade hoppats på ett ihållande snötäcke. 

– Två decimeter snö (som det ligger i Västsverige) är inte jättemycket. Risken är ganska stor att det mesta kommer att töa bort nästa vecka. Man får passa på medan det är här, helt enkelt, säger meteorologen Josefine Bergstedt. 

Josefine Bergstedt, meteorolog vid Storm.
Foto: Privat

Snön borta nästa vecka

Anledningen är att varmare luft kommer in över Västsverige i kombination med flera regnområden som avlöser varandra. 

– Det går upp till 4-5 plusgrader och regn. Regn tär ju ganska hårt på snötäcket, säger Josefine Bergstedt och fortsätter: 

– Hade det bara varit ett fåtal plusgrader och vind hade snön smält långsammare. Men blir det ganska mycket regn går snön åt fort. 

Enligt SMHI:s prognos kommer temperaturen i Göteborg att ligga stabilt på plusgrader från och med veckoslutet. Det väntas totalt runt 30 millimeter regn i början av nästa vecka. 

– Vi får in mildare luft, men innan dess får vi även ett ganska omfattande snöområde som passerar under natten mot fredag. Troligen kommer det då snö eftersom temperaturen ligger på omkring nollgradigt. Då fyller vi i så fall på snöförrådet lite, säger Josefine Bergstedt. 

Snön byts snart ut – mot detta.
Foto: JOHAN NILSSON / TT

Prognosen: Ingen vit jul 

Om det är tillräckligt för att behålla snötäcket återstår att se. 

Regnet ser nämligen ut att drabba hela Västsverige nästa vecka. I Uddevalla väntas omkring 8 millimeter både på söndagen och tisdagen. Borås får en blöt start på veckan och i Skaraborg blir det skurar med runt 6 millimeter regn, främst på tisdag. 

Risk för slask, alltså. 

– Vill man ha snö på lucia får man hoppas att det fyllts på rejält under fredagen, säger Josefine Bergstedt. 

Men, hur blir det då på jul? 

Meteorologerna kan så klart inte vara säkra, men det går att se tendenser. Josefine Bergstedt har data fram till den 22 december. 

– Som förutsättningarna ser ut nu så är det en tendens åt att det kommer bli mildare dagarna innan jul. Plusgrader. Men det är en stor osäkerhet och den som vill ha snö och en vit jul ska väl inte ge upp helt och hållet än. Det kan vara så att det kommer in kyligare luft igen, avslutar Josefine Bergstedt uppmuntrande. 

Man ska inte ge upp hoppet om snö på jul, även om det ser mörkt ut, tycker Josefine Bergstedt.
Foto: Christer El-Mochantaf