Det kraftiga snöfallet har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning för besvärligt väder. Varningen gäller Bohuslän, Dalsland och Värmland. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-AopDet kraftiga snöfallet har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning för besvärligt väder. Varningen gäller Bohuslän, Dalsland och Värmland. Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
Det kraftiga snöfallet har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning för besvärligt väder. Varningen gäller Bohuslän, Dalsland och Värmland.  Foto: Henrik Isaksson/Ibl-Aop
"Under dagens lopp faller det 10-15 millimeter nederbörd. Där den faller som snö handlar det om 10-15 centimeter", säger meteorolog Solbjörg Apeland. Foto: Jan Wiriden"Under dagens lopp faller det 10-15 millimeter nederbörd. Där den faller som snö handlar det om 10-15 centimeter", säger meteorolog Solbjörg Apeland. Foto: Jan Wiriden
"Under dagens lopp faller det 10-15 millimeter nederbörd. Där den faller som snö handlar det om 10-15 centimeter", säger meteorolog Solbjörg Apeland. Foto: Jan Wiriden

Snökaoset fortsätter... och ökar i intensitet

Publicerad

Ett snöfall har under natten dragit in över Västkusten och delar av Götaland. Och under dagen fortsätter snön att falla med ökande intensitet.

– De nordvästra delarna av Götaland får räkna med över en decimeter snö, säger Solbjörg Apeland, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Det kraftiga snöfallet har fått SMHI att utfärda en klass 1-varning för besvärligt väder. Varningen gäller Bohuslän, Dalsland och Värmland. Man utfärdar även en kulingvarning för Kattegatt.

– Vi har en frontzon med ett lågtryck som trycker mot Sveriges västkust, och som ger ökande mängder nederbörd under dagen, säger Solbjörg Apeland.

Nederbörden faller som regn eller regnblandad snö från Göteborg och söderut. Längre in i landet, och längre norrut, faller den i stället som snö under hela onsdagen.

Stora snömängder

– Under dagens lopp faller det 10-15 millimeter nederbörd. Där den faller som snö handlar det om 10-15 centimeter, säger Apeland.

Nederbörden flyttar sig gradvis norröver under onsdag eftermiddag och kväll. Framåt natten avtar snöfallet.

– Torsdagen blir molnig och under morgonen finns risk för dimma. Det i kombination med temperaturer kring nollan, kan skapa riktigt besvärliga körförhållanden, säger Solbjörg Apeland.

Halka under helgen

Och varningen för besvärligt väglag gäller för en tid framöver. Från onsdag och fram över helgen ligger temperaturen på några plusgrader dagtid, men faller ner mot – och på vissa platser i länet under – nollstrecket.

Kommande kvällar, nätter och morgnar finns alltså risk för att vägbanorna fryser till, med risk för svår halka som följd.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER