Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstankarna om brott mot Wilma har stärkts

Så här lät det under torsdagens pressträff när åklagaren förklarade varför misstankarna har stärkts.
Wilma Andersson, 17, har varit försvunnen i två veckor.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Kyla och snö kan hota sökinsatsen framöver.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Pressträff med vice chefsåklagare Caroline Fransson och polisområdeschefen Lars Eckerdal.

Wilma Andersson, 17, har varit försvunnen i två veckor.

Sökarbetet är en kamp mot klockan – i synnerhet nu när snö och kyla väntas dra in över Västsverige.

Under torsdagsförmiddagen höll polis och åklagare en pressträff om utredningsläget i det misstänkta mordfallet.

– Av det som framkommit i utredningsarbetet kan jag konstatera att misstankarna om brott har stärkts, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Wilma Andersson, 17, sågs senast torsdagen den 14 november i Uddevalla. Söndagen därpå anmälde hennes anhöriga henne som saknad hos polisen.

Två veckor senare är flickan fortfarande inte återfunnen – trots ett massivt sökpådrag med både polis, frivilligorganisationer, och Försvarsmakten.

Sedan i fredags sitter Wilma Anderssons pojkvän, som är i 20-årsåldern, häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre misstankegraden. Han har nekat till brott. I söndags anhölls ytterligare en man, som är i den häktade mannens närhet, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Han släpptes senare samma kväll.

Håller presskonferens

Under torsdagen kallade polis och åklagare till en pressträff i Uddevalla för att ge en beskrivning av utredningsläget. Kommenderingschefen Lars Eckerdal och vice chefsåklagare Caroline Fransson gav en lägesbeskrivning av det arbete som gjorts och det arbete som pågår.

Åklagaren och polisen driver på förundersökningen gällande mord och det har hållits upp emot 500 förhör på drygt en vecka.

Under presskonferensen sa Caroline Fransson att det inte går att utesluta att Wilma fortfarande är vid liv.

 – Men det går inte att komma ifrån att ju längre tiden går så minskar de chanserna, sa hon.

Utan att gå in på detalj meddelade Fransson också att misstankarna om att Wilma blivit utsatt för ett brott stärkts.

– Av det som framkommit i utredningsarbetet kan jag konstatera att misstankarna om brott har stärkts. Det är en samlad bedömning som gjorts under utredningen, sa hon.

Hör polisområdeschef Lars Eckerdal berätta om polisens fortsatta insats.

Sökandet kommer att ändra karaktär

Polisens kommenderingschef Lars Eckerdal berättade under presskonferensen att man kommer fortsätta söka efter Wilma, men på ett annat sätt än tidigare.

– Fortsättningsvis kommer polisen inte att inrikta sig på att söka lika brett som vi gjort utan i stället gå in i nästa fas, det vill säga att vi söker efter inkomna tips och efter det som framkommer i utredningen. Vi kommer dessutom fortsätta hjälpa de frivilliga som vill fortsätta söka efter Wilma, sa han.

DETTA HAR HÄNT

Försvann torsdagen den 14 november

Wilma Andersson är 17 år. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. Hon är cirka 168 centimeter lång, har mörkt hår med ljusa slingor och var troligtvis klädd i en svart pälskappa.

Söndagen den 17 november kontaktade familjen polisen och dagen efter gick Missing people ut med en efterlysning.


Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma.


Gripandet

Tisdagen förra veckan meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Han förnekar all brottslighet. Förra fredagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Senare häktades han. Flera förhör har hållits med mannen och åklagaren uppger, utan att gå in på detaljer, att misstankarna stärkts. En omhäktningsförhandling kommer ske fredag den 6 december. Wilma är alltjämt försvunnen.


Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan måndagen förra veckan och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. Första dagen var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Dagen efter bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla. Därefter utvidgades sökinsatsen till områden utanför de centrala delarna av staden. Polisen har nu i veckan gått in i en ny fas vilket innebär att man inte söker lika brett utan i stället framför allt söker efter inkomna tips.

Ytterligare en man misstänkt

I söndags meddelade polisen att ytterligare en man, i den häktades närhet, är misstänkt i samband med Wilmas försvinnande. Mannen anhölls på söndagen på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling, men släpptes senare på fri fot, även om han är fortsatt misstänkt.

Arbetet är en kamp mot klockan. Dels för att häktningen av den misstänkte mannen ska omprövas på fredag nästa vecka – men dels för att sökarbetet riskerar att försvåras av den stundande väderleken. Väderleksprognoserna vittnar om att både snö och kyla kan dra in över Västsverige de kommande dagarna. Ett snötäcke skulle göra det fortsatta sökandet efter Wilma Andersson problematiskt. Dessutom kan spår förstöras.

En kamp mot klockan

– Det är klart att snö och sämre väder försvårar ett sökarbete i terrängen, naturligtvis. Men det kommer inte påverka vårt utredningsarbete. Vi fortsätter att bearbeta tips och följer upp utredningsuppgifter, säger Lars Eckerdal.

Han delar åklagarens bild att chanserna för att Wilma skulle kunna hittas vid liv minskar för varje dag som går.

– Vi startade sökinsatsen för att vi misstänkte att den unga flickan var utsatt för ett grovt brott, det har hela tiden varit en hypotes att hon inte skulle kunna vara vid liv. Det är klart att desto längre tiden går desto mindre blir chansen, men vi hoppas på det (att hitta Wilma vid liv) och att det finns en naturlig förklaring.

Det är omhäktningsförhandling nästa vecka. Innebär det en tidspress?

– I en förundersökning är det alltid bråttom att få fram utredningsuppgifter. Vi arbetar mot klockan på något sätt. Vår uppgift är att plocka fram bevis som talar för både fördel och nackdel för den som sitter häktad, säger Lars Eckerdal.

Per Holmberg, meteorolog vid väderinstitutet Storm berättar att det kan komma att börja snöa redan natten mot fredag.

Med temperaturer runt 0 grader finns det risk att snön inte smälter bort under helgen.

– Mängderna blir inte så jättestora, men det kan ändå bli några centimeter på marken.

Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef i västra Fyrbodal.
Foto: Lovisa Waldeck

Riktade om sökandet

I onsdags riktade polisen om sitt sökande – och slutade söka brett. Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef västra Fyrbodal, förklarade:

– Vi kommer att fortsätta under dagen med sök. Men nu kommer vi bara söka där vi har fått in konkreta tips, vi går inte ut i områden där vi inte har fått in några tips.

Har ni fått in många tips som är knutna till olika platser?

– Jag har inte hundra procent insyn i det, men jag kan säga att vi har fått in hundratals tips och en del tips är mer intressanta än andra.

Både Missing People och Fikk fortsätter med sina sökinsatser i Uddevalla under torsdagen. Man fortsätter även söka under fredagen och i helgen.

Fikk startar 10.00 varje morgon och söker fram till 22.00. Missing People startar också 10.00 varje morgon, men har ingen uttalad sluttid.

Detta vet vi om Wilmas försvinnande

Ytterligare en man misstänkt i utredningen.