Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snittåldern för de svårast sjuka sjunker

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Allt fler läggs in på sjukhus för covid-19.
Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet sjukhusinlagda med covid-19 har ökat kraftigt på sjukhusen i Västra Götaland. 

Av de personer som ligger på Iva syns nu en ny trend där snittåldern har sjunkit. 

– Tyvärr är det en ganska ung grupp som skulle haft nytta av att vaccinera sig, säger tf hälso- och sjukvårdsdirektör Jan Kilhamn.

Under måndagen presenterade Västra Götalandsregionen ny statistik kopplad till covid-19. Siffrorna visar att det vårdas 148 personer på regionens sjukhus på grund av covid-19.

Det är mer än dubbelt så många som den 22 december då 69 personer låg inne på något av regionens sjukhus.

– Vi var inte så förvånade över att det här kom för vi har ju sett en ökning av bekräftade fall under december månad, säger sjukhusdirektör Jan Kilhamn, som menar att Sverige släpar lite efter länder som Norge och Danmark.

Samtidigt menar han att situationen på intensivvårdsavdelningen i nuläget är under kontroll. 11 personer vårdas på grund av covid-19 och ett 60-tal av andra orsaker. 

– Så här långt har belastningen på iva varit begränsad och legat på mellan mellan 10 och 15 patienter, vilket i någon mån är lugnande. Sen finns ingen garanti att det forstätter så men vi har vi en marginal när det gäller platser. 

Yngre snittålder på iva

Däremot syns en trend i att åldersgruppen på iva sjunker, de äldre har i hög utsträckning tagit både två och tre doser.

– Ungefär 50 procent är under 60 år. Det är nytt för att vara inom iva. Tyvärr är det en ganska ung grupp som skulle haft nytta av att vaccinera sig. Vi försöker alltid lyfta fram att det är klokt att vaccinera sig och onödigt att avstå. Det finns gott om tillgängliga tider. 

I förra veckan gick regionen upp i stabsläge, en situation som fortsatt råder för att kunna samverka alla nödvändiga resurser. 

– Nu är det mest en fråga om bemanning för sjukhusen, att säkerställa bemanning inom akutvården. Då kan det vara personal som går in mot extra ersättning eller omplacering av personal. Vi försöker i möjligaste mån att respektera semester och ledigheter så man inte kallar in personal i onödan. 

Högt tryck på provtagning 

Jan Kilhamn är övertygad om att omikron kommer att ta över i regionen. Det i kombination med att många nu har luftvägssymtom bidrar till långa testköer och brist på hemmatester. 

– Det är den tiden på året och som rekommendationerna ser ut vill vi att man testar sig och då blir det en anstormning. Det har varit problem med svarstiderna och huvudproblemet har varit på analyssidan men också att det varit svårt att få ut tillräckligt med provtagningskit.

För att få bukt med svarstiderna kommer man nu att styra om och använda sig mer av laboratorium i Uppsala och Tyskland i stället för Skövde där Jan Kilhamn helt enkelt menar att det går för långsamt, bland annat på grund av personalbrist. 

– Jag vill poängtera att det här gäller allmänhetens prover. När det gäller inneliggande patienter får man svar inom timmar och personal inom vård och omsorg är också prioriterade.


Se också: 

Omikron på väg att ta över i Sverige – Tegnell: ”På lång sikt kan det vara positivt”

Stor intervju med Tegnell om omikron • julen • USA:s Sverige-varning