Johan Olofsson driver Ica-butiken i Götene där attacken inträffade. Foto: PrivatJohan Olofsson driver Ica-butiken i Götene där attacken inträffade. Foto: Privat
Johan Olofsson driver Ica-butiken i Götene där attacken inträffade. Foto: Privat
Händelsen inträffade på Ica Kvantum i Götene. Foto: FREDRIK PERSSON/TT NYHETSBYRÅNHändelsen inträffade på Ica Kvantum i Götene. Foto: FREDRIK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN
Händelsen inträffade på Ica Kvantum i Götene. Foto: FREDRIK PERSSON/TT NYHETSBYRÅN

Snattarens attack mot Ica-handlaren Johan

Publicerad

När kollegan ringde från butiken och berättade om snattaren tvekade handlaren Johan Olofsson inte att åka till sin butik.

När Johan försökte få stopp på snattaren vid huvudentrén blev han sprejad i ögonen med pepparspray.

– Det kändes som att ansiktet brann. Det värsta var att man inte visste vad det var för sprej, säger Johan Olofsson, 43.

Johan Olofsson var hemma på söndagen när en kollega från Ica Kvantum i Götene som han driver ringde på telefonen. På övervakningskameran hade hon sett en man som plockade på sig varor.

– Det var inga större värden på grejerna. Men jag bor ganska nära så jag satte mig i bilen och körde bort, säger han.

Drog fram en sprejburk

Under tiden hade kollegan ställt sig vid kassalinjen för att vänta in snattaren. När han dök upp konfronterade hon honom varpå han drog fram en burk och sprejade henne i ansiktet. 

– Hon fick det i munnen och i ansiktet men ögonen klarade sig, säger Johan Olofsson.

Mannen satte fart mot entrén där Johan precis anlänt i sin bil. När han såg snattaren komma springande försökte han att stoppa honom.

– Han sprejade mig i ögonen. Det kändes som att ansiktet brann. Det värsta var att man inte visste vad det var för sprej.

 

LÄS MER: Snattare sprejade personal i ansiktet – två till sjukhus 

Fick föras till sjukhus

Johan fick hjälp in i butiken där man spolade ögonen medan man väntade på den ambulans som senare tog han och hans kollega till sjukhuset.

Händelsen inträffade på Ica i Götene.Foto: PETTER ARVIDSON/BILDBYRÅN

Läkaren tror att det var pepparspray som snattaren använt, berättar Johan. Under måndagen mådde han bättre.

– Men det var väldigt otäckt just det att man inte visste vad det var.

Har du varit med om något liknande tidigare?

– Nej, att folk har lagt benen på ryggen har man ju sett men aldrig något sådant här. Det känns som att allting bara blir grövre och grövre.

Ingen har ännu gripits

Polisen utreder händelsen som rubriceras som rån då snattaren gjorde motvärn. Dagen efter händelsen var ingen ännu gripen.

– Man har arbetat med det material man fick från butiken övervakningskameran men ingen misstänkt gärningsman är gripen. Men vi vet hur han ser ut, säger Lars-Åke Ehn, stationsbefäl vid Lidköpingspolisen.

 

LÄS OCKSÅ: Försök till rån i Göteborg – offret sprejade röd färg

Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER