Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snart öppnar de Pustervik igen

Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Pusterviksteatern är stängd. Stället ekar tomt. Men inte länge till. 

I vår öppnar Pustervik - med restaurang och tre scener för konserter - i nyrenoverade och större lokaler. 

- Det här är klassisk mark i de rätta delarna av staden, säger Joakim Levin, som tillsammans med Johan "Red Top" Larsson och Lotten Erlander ligger bakom satsningen. 

Trion har startat Pustervik Kultur AB. Just nu behandlar de tre offerter från byggfirmor. Inom kort börjar arbetet med att bygga om Pusterviksteater och Pusterviksbaren till en fungerande enhet.

 - Öppningen kom när kommunen sa upp kontraktet med teatern, förklarar Lotten Erlander, 46.

 - Ja, jag tror att vi pratade samman oss första gången efter julen 2010, säger Joakim Levin, 38.

Spelplats för rock

 Men idéerna om att skapa en spelplats för rockband och -artister har funnits längre än så.

 - Jag och "Red Top" låg ju i fas efter våra samtal om att ta över Storan, säger Joakim Levin.

 Så vi var starklara.

 - Och Lotten och jag har var för sig och tillsammans funderat på det här länge. Ja, så länge vi har varit i huset, vilket är sedan slutet av 90-talet, förklarar Johan "Red Top" Larsson, 45.

 De tre har en solid erfarenhet av Göteborgs musik- och krogliv. Johan "Red Top" Larsson som artistbokare och arrangör. Lotten Erlander som krögare, framför allt på Pustervik. Joakim Levin är ekonomen, som normalt sett jobbar på jeansföretaget Nudie.

 - Jag känner stort förtroende för Joakim - för hans affärserfarenhet men kanske mest på grund av att han spelat trummor i ett punkband.

Har jobbat ihop sig

 Trion har jobbat ihop sig snabbt och effektivt.

 - Vi hade ett möte i Köpenhamn för ett tag sedan. Vi pratar alla mycket, men jag har nog aldrig pratat så mycket som då. Men det fanns inga stötestenar. Vi möts känslomässigt och brinner definitivt för detta, säger Johan "Red Top" Larsson.

 Men Pusterviks fortlevnad och utveckling blir inte verklighet utan husets ägare, Jerker Almgren som sett möjligheterna.

 - Nej, verkligen inte och han har dessutom varit oerhört positiv till det vi presenterat, säger Johan "Red Top" Larsson.

 - Ja, så mycket att han börjat säga "vi" om projektet, fortsätter han och ler.

Så när öppnar nya Pustervik?

 - Svaret är att vi inte vet. Men det blir någon gång i vår, förklarar Johan "Red Top" Larsson.

FAKTA

Vid Järntorget ligger institutionen Pustervik, där Pusterviks teater, Pusterviksbaren och Pusterviks biljettcentral har funnits.
Nu flyttar teatern till Storan. Lokalerna är stängda i väntan på renovering och biljettcentralen, som fortfarande är öppen, ska flytta till intilliggande lokaler.
När Pustervik öppnar i vår kommer det se ut så här.
På andra våningen kommer det att finnas en restaurang, bar och en scen, som placeras där den först låg i Pusterviksbaren. Publikkapacitet: 150 sittande eller stående personer.
Entréplan kommer innehålla bar och café, som även inkluderar den närliggande lokal där Pusterviks biljettcentral ligger nu. Baren kommer tillhandahålla luncher enligt det koncept som varit under de senaste tio åren.
Teatern kommer innehålla en stor scen och en bar. Lokalen kommer också vara delbar för en mindre scen. Publikkapacitet vid arrangemang på stora scenen: 750. För den lilla: 300.
Pustervik kommer ha tio toaletter och sex urinoarer.
Pustervik Kultur AB kommer även innehålla två mindre kontor, tre loger plus dusch.
En ny hiss till andra våningen kommer att installeras.
Pustervik ska vara öppet sju dagar i veckan och planen är att bjuda på musik varje kväll - från gratiskonserter till dyrare arrangemang.