Tre barn omkom när bussen med skolungdomar välte på E45 utanför Sveg i Härjedalen. Foto: NISSE SCHMIDT/TTTre barn omkom när bussen med skolungdomar välte på E45 utanför Sveg i Härjedalen. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Tre barn omkom när bussen med skolungdomar välte på E45 utanför Sveg i Härjedalen. Foto: NISSE SCHMIDT/TT
Platsen där bussen körde av vägen på E45. Foto: MATILDA NYBERGPlatsen där bussen körde av vägen på E45. Foto: MATILDA NYBERG
Platsen där bussen körde av vägen på E45. Foto: MATILDA NYBERG
Barnen från Ängskolan i Skene som dog i olyckan har hedrats runt om i Sverige. Foto: NORA LOREKBarnen från Ängskolan i Skene som dog i olyckan har hedrats runt om i Sverige. Foto: NORA LOREK
Barnen från Ängskolan i Skene som dog i olyckan har hedrats runt om i Sverige. Foto: NORA LOREK

Snart kommer viktiga svaren om bussolyckan

Publicerad

Inom några veckor väntas svaren från polisens tekniska undersökning av olycksbussen i Härjedalen, i vilken tre skolungdomar från Skene miste livet.

Svar som har stor betydelse när det gäller brottsmisstankarna mot busschauffören.

– Om det är fel på bussen kan det tala mot att något brott är begånget, säger åklagaren Karin Johnsson-Rydh. 

Det har gått en och en halv månad sedan tragedin på E45 utanför Sveg i Härjedalen. En buss som var fullastad med 52 åttondeklassare från Ängskolan i Skene, sex vuxna samt busschauffören åkte i diket.

Tre av ungdomarna dog och många skadades.

 

LÄS MER: Tragedi på E45 – tre skolelever omkom

 

Chauffören är skäligen misstänkt – den lägre misstankegraden – för vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Nu håller polis och åklagare på att utreda om det är någonting han ska ställas inför rätta för eller inte.

– Det finns tre egentliga faktorer som vi fokuserar på i utredningen; den mänskliga faktorn, vägunderlagen och bussen. Bussen är en viktig del av utredningen, för att se om det har varit något med den som kunnat orsaka olyckan, säger åklagaren Karin Johnsson-Rydh.

Kan ha avgörande betydelse

Polisens tekniska undersökning av olycksbussen har dragit ut på tiden, men åklagaren räknar med att den är klar inom de närmsta veckorna. Det som kommer fram i den är av oerhörd vikt för den fortsatta utredningen.

Vad undersökningen visar kan i slutändan komma att bli avgörande för om busschauffören åtalas för brott.

– Om det är fel på bussen kan det tala mot att ett brott är begånget, säger Karin Johnsson-Rydh.

Två personer kvar att höra

Om det visar sig att det inte varit något fel på bussen, ökar då sannolikheten att busschauffören gjort sig skyldig till brott?

– Jag vill inte vända på det åt det hållet utan åt det andra, att omständigheten att det varit tekniska fel bidrar till att det enbart varit en olycka. Att det är tekniska fel på bussen behöver i och för sig utesluta ett brottsansvar, men det är klart att det har betydelse, säger Karin Johnsson-Rydh.

 

LÄS MER: Bussolyckan utreds av polis och Trafikverket

 

Polisen har hållit ett längre förhör med busschauffören, som nekar till brott. Dessutom har samtliga personer förutom två som befann sig på bussen blivit hörda. Förhör med dem är att vänta.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER