Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Snart kan det bli lag om flytväst

SUNT FÖRNUFT RÄCKER. Familjen Westberg tycker inte att en lag behövs utan att det räcker med sunt förnuft. Generellt tycker de att båtfolk är duktiga på att använda flytväst, speciellt på barn.
Foto: THERESE ARONSSON

LYSEKIL. Snart kan du bli tvungen att ha flytväst i båten. 

Det skulle rädda 40 liv per år. 

- En lag är inte rätt sätt. Det gäller att ha sunt förnuft, säger Robert Westberg.

400 personer har drunknat till följd av småbåtsolyckor den senaste tioårsperioden. Åtta av tio hade kunnat räddats om de hade haft flytväst på sig.

 – De pratar om båtkörkort för att öka säkerheten men flytväst är den absolut säkraste åtgärden. Allt annat kommer i andra hand. Av de 38 som drunknade förra året var det i tre fall som stora, snabba båtar var inblandade, säger Anders Wernesten, informationsansvarig Svenska Livräddningssällskapet, SLS.

 Infrastrukturminister Åsa Torstensson säger till TT att en flytvästlag kan vara en naturlig fortsättning av arbetet med båtsäkerhet och det båtkörkort som kan komma att införas nästa år.

Skulle ge en viktig signal

 – En lag behövas. Det skulle ge signalen att det är viktigt, så som cykelhjälmslagen fått fler barn att använda hjälm, säger Anders Wernesten.

 Han säger att det finns flera skäl till varför flytväst inte används i tillräcklig utsträckning i dag. Dels att människor inte förstår att det behövs, dels för att den upplevs som klumpig. 

 – Jag tycker att svenskar är duktiga på att veta när flytvästen behövs. En lag är onödig, säger Robert Westberg.

 Femåriga David har alltid flytväst medan resten av familjen i princip aldrig har det. Bara om det blåser upp eller om de är långt från land. Han tycker även att det beror på vad man har för båt. 

 – En stor motorbåt sitter man säkrare i än en segelbåt.

 I Norge finns redan en flytvästlag där skepparen har ansvar för att det finns flytvästar åt alla passagerare. Samma lag håller på att införas i Finland. 

 – I Sverige finns en lag för färjor men småbåtarna är helt bortglömda. Vi tycker att vi ska ta efter Norge och att lagen ska gälla både barn och vuxna.Tycker du det behövs behövs en flytvästlag?

Bengt-Ove Carling, 50, pensionär, Lysekil:

 – På alla under 15 för de vet inte bättre. Vuxna får skylla sig själva om de är så dumma och sätter sig i en båt utan väst. Jag använder bara flytväst om det är dåligt väder för jag är en bra simmare och litar på att jag inte får bommen i huvudet.


Mikael och Camilla Jansson, båda 37, Volvoarbetare respektive ekonom, Kungälv:

 – Nej, inte en lag. Det är upp till var och en. I så fall för barn, vuxna får skylla sig själva.

Morgan Forsström, 53, sjukpensionär, Falun:

 – Ja, upp till 15 år, för om barn trillar i sjön så kommer de inte upp. Vuxna ska få bestämma själv. Jag använder flytväst när det är hård sjö, inte annars.
Mikaela Andersson, 16, och Sara Bengtsson, 17, studerande, Lysekil:

 – Ja, för flytvästen är en säkerhet. Men det är många som inte har flytväst.

Jan Eriksson, 44, snickare, Mölndal, med sonen Linus, 12:

 – Det är en stor skandal att det ska behövas. Vår familj har alltid flytväst.

 – En lag behövs för alla under 15, tillägger Linus.

FAKTA

De flesta vill ha en lag för barn


* 85 procent av svenskarna tycker att det borde finnas en flytvästlag för barn.
* 60 procent tycker att lagen borde gälla för alla.
* De senaste tio åren har 400 personer dött i småbåtsolyckor. Åtta av tio personer som drunknar skulle ha räddats om de bar flytväst.
* Det finns 300 flytvästdepåer i Sverige där man kan låna västar.
* Oftast är män i 50-årsåldern som drunknar efter att ha åkt ut ensamma på en liten sjö en fin kväll och råkat trilla i utan flytväst.
Källa:  Svenska Livräddningssällskapet.