Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Snart får Viljos väg ett nytt namn

DÖPS OM. Efter avslöjandena vill kulturnämnden att gångvägen utanför Friidrottens hus ska få ett nytt namn. Det var Patrik Sjöberg som avslöjade att hans styvpappa Viljo Nousiainen utnyttjat honom. Foto: Bobbo Lauhage/Bildbyrån
GÖTEBORG. Viljo Nousiainens Gångväg försvinner.
Efter anklagelserna om Viljo Nousiainens sexuella övergrepp döps den om.
Efter höjdhopparen Patriks Sjöbergs avslöjande om styvfadern övergrepp så vädjade friidrotten i Göteborg att byta namn på den lilla stigen vid Friidrottens hus.
GKIK, IFK Göteborg, IF Kville, Örgryte IS, IK Vikingen och Utby IK skrev ett gemensamt brev till kulturnämndens namnberedning.
Många andra i Göteborg undrade om det verkligen gick att ha kvar namnet "Viljo Nousiainens Gångväg" på promenadstigen efter alla vittnesmål om de övergrepp som Viljo Nousiainen anklagades för av Patrik Sjöberg, Yannick Tregaro och Christian Skaar Thomassen.

Ser det som självklart

Kulturnämnden går dem till mötes och kommer nu ge namnberedningen i uppdrag att ta fram ett nytt namn.
För Camilla Kallin, ordförande i Öis, är ett namnbyte fullständigt självklart.
- Det gamla namnet ska bara bort, säger hon. Hoppas nu att de hittar ett bra kvinnligt namn till vägen i stället. Gärna ett namn från någon historiskt känd idrottskvinna med Göteborgsanknytning. 1926 gick till exempel det "Andra Internationella Kvinnliga Idrottsspelen", den så kallade Damolympiaden, på Slottsskogsvallen. Det finns säker bra namn därifrån med historisk anknytning.
Namnberedningen har regeln att en väg eller gata kan uppkallas efter en person när denne varit död i minst fem år.

Finns ingen dom

Regeln kan ses som en säkerhet för att undvika att gator uppkallas efter människor som begått brottsliga handlingar.
Det som framkommer om Viljo Nousiainen gör det tolv år efter hans död.
Det kan finnas formella invändningar mot ett namnbyte då det inte finns någon laga kraftvunnen dom om de påstådda brotten, men någon dom kommer aldrig att falla eftersom den misstänkte är avliden.
Men ändring av namn på gator och vägar sker relativt ofta av olika skäl varför en namnändring sig inte är anmärkningsvärt.