Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Snabbtester för corona prövas på äldreboende

Antigentesterna, eller så kallade snabbtester, har sämre träffsäkerhet än de PCR-tester som använts tidigare.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Snabbtester ger besked om coronasmitta inom 15 minuter 

Nu ska personalen på två äldreboende i Mölndals kommun ta det nya testet – inför varje arbetspass. 

– Vi hoppas att de blir ett värdefullt verktyg för att förhindra smittspridningen, säger förvaltningschef Eva Klang Vänerklint.

Den 17 december kom regeringen med beskedet att snabbtester skulle börja användas inom vård- och äldreomsorgen.

Först ut i Mölndals kommun är äldreboendena Lackerbäck och Fässberg. Med start på onsdagen provtas personalen inför varje arbetspass.

– De snabbtester vi köpt in har hög tillförlitlighet och vi hoppas att de blir ett värdefullt verktyg för att förhindra smittspridningen. Om allt går enligt förväntan kommer vi att införa snabbtest i samtliga verksamheter snarast möjligt, säger Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, på Mölndals stads hemsida.

Sämre träffsäkerhet

Antigentesterna, eller så kallade snabbtester, har sämre träffsäkerhet än de PCR-tester som använts tidigare. Men fördelen med snabbtesterna är att de är just snabba – resultatet ges inom 15 minuter. 

Huruvida testningen utökas till fler äldreboende återstår att se, säger Eva Klang Vänerklint. 

– Visar det sig att testerna ger den förväntade garantin på smittfrihet är tanken är att det här ska breddinföras så fort det är möjligt. Med det ges stora möjligheter till ytterligare utveckling. 

SE MER:

Coronaviruset: Snabbtester införs inom vård- och omsorg