Snabbare skolklarm borgerligt vallöfte

Publicerad
Uppdaterad
I borgarnas förslag på ny skolreform som presenterades i går finns krav på snabbare rapportering om skolk.
Helen Odenljung, (fp), i utbildningsnämnden i Göteborg tycker att det är självklart att använda den nya tekniken för att rapportera om elevernas skolk. - Man vill veta om ungarna är i skolan och det vill man veta direkt, säger Helene Odenljung.

20 procent frånvaro

Skolorna i Göteborg får allt större problem med skolket som inte tycks minska. Frånvaron ligger på 20 procent. - Ingen annan arbetsplats skulle acceptera en så hög frånvaro. Vi måste göra allt för att minska på skolket, säger Odenljung. Utbildningsnämnden röstade nyligen ner ett förslag från moderaterna om att skolorna ska få skicka sms till de skolkande elevernas föräldrar. - Utbildningsförvaltningen räknade på det men det skulle bli för dyrt, motiverar Frank Andersson, (s), beslutet. Det tror inte Helen Odenljung. - De räknade att ett sms kostar en krona. Man undrar vilken stenålder de lever i. I dag finns program där man kan skicka sms gratis, suckar hon. Frank Andersson säger att de kan tänka sig att internet som informationsverkyg till föräldrarna utvecklas men än är inget på gång.
Katarina Folmer

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER