Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Smygaren" dömd till psykvård

Mannen smög in hos kvinnor i Göteborg och våldtog dem under hot. Till höger en bild från polisens rekonstruktion. Foto: Larseric Lindén/TV3 Efterlyst
46-åringen smög sig in hos sovande kvinnor och våldtog dem.
På torsdagen fick han sin dom - sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
"Smygaren" dömdes för fyra grova våldtäkter och ett grovt våldtäktsförsök.
Under tio års tid spred ”Smygaren” skräck i Västsverige. Han smög sig in hos ensamma kvinnor som bodde på bottenvåningen. Via öppna fönster eller altandörrar gick han in när kvinnorna låg och sov. Oftast vaknade inte hans offer förrän han satt grensle över dem med en halsduk för ansiktet - och riktade en kniv mot halsen så att kvinnorna inte vågade göra motstånd.
Mannen har beskrivits som en av de värsta sexförbrytarna i svensk kriminalhistoria och stod åtalad för fyra grova överfallsvåldtäkter och två grova våldtäktsförsök.

Dömdes till vård

På torsdagseftermiddagen föll domen mot "Smygaren" i Göteborgs tingsrätt.
Den 46-årige mannen, som är allvarligt psykiskt störd, dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han dömdes även till att betala skadestånd till sina offer på sammanlagt drygt 300 000 kronor.
"Smygaren" fälldes för fyra grova våldtäkter och ett grovt våldtäktsförsök. Han friades från det andra grova våldtäktsförsöket han stod åtalad för.
Mannen har hela tiden nekat till brott trots att både fingeravtryck och DNA överbevisat honom i flera fall.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!