REKORDBESLAG. Norska tullen hittade 300 kilo cannabis, vilket motsvarar ett gatuvärde på 40 miljoner kronor. Foto: Tollvesenet
REKORDBESLAG. Norska tullen hittade 300 kilo cannabis, vilket motsvarar ett gatuvärde på 40 miljoner kronor. Foto: Tollvesenet

Smugglingen ökar vid Värmlands-gränsen

Publicerad

Narkotikasmugglingen över Värmlandsgränsen till Norge är dubbelt så stor som förra året.

Och många försöker ta sig över gränsen på mindre vägar.

Allt fler smugglar knark över Värmlandsgränsen till Norge, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland.

– Det första halvåret i år har vi haft 29 narkotikabeslag och det är nästan en fördubbling i jämförelse med samma period 2012, säger Kjersti Bråthen, vikarierande kontorschef chef på Kongsvingers tulldistrikt till P4 Värmland.

Allt fler försöker ta sig över gränsen via mindre vägar.

– Vi ser att väldigt många använder sig av hela vägnätet i vårt område, både små och stora vägar. Och vi har många små vägar så det är en utmaning för oss som jobbar med det här, helt klart, säger Kjersti Bråthen till P4 Värmland.

Rekordbeslag

Varför narkotikasmugglingen har ökat är svårt att säga.

– Vi har ingen klar teori på varför det är mer, det är svårt att säga, säger Kjersti Bråthen till P4 Värmland.

Enligt henne är många av smugglarna organiserade.

Ett av rekordbeslagen har gjorts vid just Värmlandsgränsen. Norska tullen skriver på sin hemsida att föraren uppgav att lasten bestod av potatis som skulle levereras till Oslo, men att man bakom säckarna hittade 300 kilo cannabis - vilket motsvarar 400 000 doser och ett gatuvärde på 40 miljoner kronor.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER