Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smugglade 80 kilo knark i kalkstensblock

Den beslagtagna narkotikan uppskattas till ett värde av nio miljoner kronor. Foto: Polisen
Sex personer har dömts till långa fängelsestraff sedan de försökt smuggla in 80 kilo narkotika gömt i två stora kalkstensblock. Foto: Polisen
Det var första gången i Sverige som smugglingsförsök i uppborrade kalkstensblock avslöjats. Foto: Polisen

Ett nytt sätt att smuggla knark har uppdagats i Sverige – smugglarna gömde det i kalkstensblock.

Sex personer har nu dömts för knarksmugglingen till långa fängelsestraff på mellan två till sex år.

– Det är väldigt ovanligt sätt att smuggla, säger Karin Breding, utredningschef på spaningssektion ett i Storgöteborg till P4 Väst.

Det är alltså första gången som en sådan här typ av smuggling avslöjats i Sverige men det har förekommit tidigare i Europa. Vid tillslaget på en gård i Halland i höstas hittade polisen två stora, flera ton tunga, kalkstensblock som precis höll på att lastas av en lastbil. Tillslaget kunde ske efter en längre tids spaning mot gården.

I de båda vita kalkstensblocken hittades sammanlagt 80 kilo narkotika. Narkotikan hade gömts inne i kalkstensblocken där cirka en kvadratmeter borrats ur varje block och sedan hade blocken förslutits på ett sådant sätt så att det inte skulle synas. Knarket låg i många mindre förpackningar som sedan hade lagts i svarta plastsäckar. Värdet på narkotika är cirka nio miljoner kronor.

Skulle troligen säljas i Göteborg

De sex gripna männen, som bor i bland annat Uddevalla och Göteborg, har nu dömts vid Göteborgs tingsrätt till långa fängelsestraff på mellan två år upp till nio och ett halvt års fängelse, för bland annat grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

– Troligtvis skulle narkotikan säljas där de för tillfället befann sig. Så det hade ju kunnat vara på alla de här ställena. Nu senast bodde de i Göteborg och därför var nog den här narkotikan ämnad för marknaden i Göteborg, säger Karin Breding till P4 Väst.

Polisen är mycket nöjd med det stora tillslaget och de nu fällande domarna.

Anledningen till att man kunde lagföra de sex berodde på ett annat mål som polisen höll på med och det var då man kom det nya gänget på spåret och det ledde till Halmstad där tre personer bodde.

Stämt träff med norrman

– Vi förstod att nåt var på gång, säger Karin Breding. Och mycket riktigt, helt plötsligt flyttade de tre till Uddevalla för att en kort tid senare flytta till Göteborg.

Polisen spanade och kunde följa en person till Strömstad där han stämt möte med en norrman. Då överlämnades ett kilo kokain av en norrman och polisen slog till och grep norrmannen.

Några veckor senare slog polisen till igen när en annan norrman kom till Göteborg med en miljon kronor i en plastkasse som en annan person skulle "passa". Polisen förstod att pengarna var en betalning för en tidigare leverans eller en kommande. Även denne norrman greps.

Nya spår ledde till en lastbilsförare som var på väg till Sverige med sin last av åtta ton kalkstensblock som innehöll hasch och marijuana. Men sedan gick inte allt som de inblandade tänkt sig.

Lastbilsföraren skulle sova

Hela transporten fördröjdes av att lastbilsföraren skulle sova och sedan hade man inte rätt redskap för att lasta av sin dyrbara last och under tiden kunde polisen inta sina platser och omringa platsen dit transporten skulle gå och man kunde gripa de inblandade.

– När vi såg stenarna upptäckte vi att en av stenarna gått sönder och vi kunde se knarket, säger Karin Breding. Egentligen visste vi inte vad stenarna innehöll vi visste bara att nåt var på gång.