Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SMS-bevis mot Maria: "Skammen är oändlig"

Maria Degerman har delvis erkänt brott, men påstår att det inte rör sig om nästan 6 miljoner kronor - vilket hon åtalas för. Foto: Bollebygdsnyheter.se
Här är ett av de sms Maria Degerman skickade till sina chefer efter mötet då hon konfronterades med uppgifterna om det misstänkta fifflet med skattebetalarnas pengar. Foto: Polisen
Maria Degerman var förvaltningschef på Bollebygds kommun. Här jobbade hon i drygt 20 år innan hon valde att säga upp sig efter att det uppdagats att hon förskingrat pengar från sin arbetsgivare. Foto: Anna Svanberg

BOLLEBYGD. I april konfronterades Maria Degermans, 48, av sina chefer angående det misstänkta miljonsfusket.

Efter mötet skickade hon sms till dem där hon beklagade och erkände vad hon gjort:

"Jag har inte ord att beskriva hur jag "hamnade" här och hur jag nu i min krisbubbla bitvis inser vidden av det jag gjort", skriver hon.

Ur Maria Degermans sms till cheferna:

"Jag vill bara säga tack för er omsorg, mitt i allt, av mig igår. Jag har handlat grovt fel och skammen är oändlig, skulden, ser vissa av mina medarbetare, kollegor och politiker framför mig och når verkligen botten av insikt om hur jag skadat Bollebygds kommun. Det här är kaotiskt just nu. Jag kommer ändå fortsätta vara ärlig mot er utifrån mig som människa, dock ett helt obegripligt handlande förstår jag! Jag står för det grova jag gjort. Förstår också hur mycket arbete ni gör just nu för att ta emot och hantera alla reaktioner. Jag kan inte göra något ogjort just nu, men skäms enormt! Det hjälper varken er eller mig, men så är det."

"Får sms från kollegor som skriver "Varför?". Jag kryper just nu på botten och måste ta ansvar för att berätta för mina närmaste, den ena efter den andra."

"Skäms så oerhört inför relationer jag haft i Bollebygd - (kollegas namn), (kollegas namn), KSAU, hela ungdomsenheten, vissa nämndsledamöter, regionala personer i samarbete..... hur många som helst. Jag har inte ord att beskriva hur jag "hamnade" här och hur jag nu i min krisbubbla bitvis inser vidden av det jag gjort."

"Djupare än så här kan jag aldrig nå botten. Åter igen, ber er ta hand om min personalgrupp i första hand. Där finns säkert stor besvikelse och ilska med all rätt."

"Ni har haft en otroligt jobbig vecka med alla reaktioner som jag är skuld till. Jag kämpar för att hantera massmedias drev, min panikångest, skuld, ånger, skam och rädsla just nu - min omgivning med utlägg på Flashback som identifierar mig och familjen. Jag förtjänar kanske det, men..."

"Jag har full respekt för dig och ditt ansvar i tisdags. Upplevde mig, mitt i kaoset, varsamt och bra hanterad. Skulden ligger enbart hos mig! Känner mig djupt sorgsen över att vi inte fick chansen att jobba vidare tillsammans då jag gick in i den här destruktiva spiralen. Ångrar djupt all skada jag åsamkat kommunen, skattebetalarna. Hört medarbetare på jobbmobilens svarare och det fullständigt golvar mig. Det är bara kaos just nu, men det enda jag är säker på just nu är att jag ska vara transparent i den fortsatta processen, jag har ändå nått botten. Min familj förtjänar dock inte att bli definierade i massmedia på grund av mig. borde tänkt på mkt tidigare men...."

Källa: Förundersökningen

Enligt förhör med Maria Degerman var skulder anledningen till att hon började fiffla med skattebetalarnas pengar.

– Jag har ju bra lön, men när lönen inte räcker så gör den inte. Man skaffar ju en konsumtionsnivå efter inkomst, och jag har hjälpt en massa personer runtomkring mig, säger hon i förhör.

Pågick i tio år

Den tidigare förvaltningschefen i Bollebygds kommun misstänks ha förskingrat nästan sex miljoner kronor under en tioårsperiod genom att betala ut försörjningsstöd till klienter som inte hade rätt till det. Klienterna fick sedan betala tillbaka pengarna, men då stoppade Maria Degerman dem i sin egen ficka, enligt misstankarna.

När cheferna på kommunen fick information om vad som pågick konfronterades Maria Degerman och hon erkände.

Erkänner i sms

Dagarna efter skickade hon flera sms till dessa chefer där hon beklagade vad hon gjort: "Jag har handlat grovt fel och skammen är oändlig, skulden, ser vissa av mina medarbetare, kollegor och politiker framför mig och når verkligen botten av insikt om hur jag skadat Bollebygds kommun. Det här är kaotiskt just nu", skrev hon bland annat.

Sms:en fungerar även som åklagarens bevisning då Maria Degerman erkänner brott: "Ett helt obegripligt handlande förstår jag! Jag står för det grova jag gjort. Förstår också hur mycket arbete ni gör just nu för att ta emot och hantera alla reaktioner. Jag kan inte göra något ogjort just nu, men skäms enormt! Det hjälper varken er eller mig, men så är det." Så står det i ett av sms:en. Hon skriver också: "Jag har inte ord att beskriva hur jag "hamnade" här och hur jag nu i min krisbubbla bitvis inser vidden av det jag gjort.

Maria Degerman står åtalad för trolöshet mot huvudman. Degerman hävdar dock i förhör att det inte rör sig om så mycket pengar som åtalet rör.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!