Stolt fabrikör. Pär Caldenby har äntligen påbörjat försäljningen av västsvensk whisky. Av premiärleveransen till Systembolaget gick en fjärdedel åt - på två minuter. Foto: Robin AronStolt fabrikör. Pär Caldenby har äntligen påbörjat försäljningen av västsvensk whisky. Av premiärleveransen till Systembolaget gick en fjärdedel åt - på två minuter. Foto: Robin Aron
Stolt fabrikör. Pär Caldenby har äntligen påbörjat försäljningen av västsvensk whisky. Av premiärleveransen till Systembolaget gick en fjärdedel åt - på två minuter. Foto: Robin Aron
Pär Caldenby och GT:s reporter Sten Jutéus. Foto: Robin AronPär Caldenby och GT:s reporter Sten Jutéus. Foto: Robin Aron
Pär Caldenby och GT:s reporter Sten Jutéus. Foto: Robin Aron
Dyra droppar. Nu kan du skåla i västsvensk whisky. Om du har råd.Dyra droppar. Nu kan du skåla i västsvensk whisky. Om du har råd.
Dyra droppar. Nu kan du skåla i västsvensk whisky. Om du har råd.

Smögen whisky – en riktigt smakfull succé

Publicerad

GÖTEBORG. Det sa bara slurp när Systembolaget bjöd ut delar av Smögen whiskys premiärproduktion till försäljning.

Ett literpris på drygt 2 500 kronor avskräckte inte entusiasterna.

På två minuter såldes 400 flaskor.

För första gången någonsin kunde Systembolaget erbjuda kunderna västsvensk whisky. Visserligen bara i fyra dagar, till att börja med. Och enbart i den digitala webbshopen.

Treårigt från nio tunnor

Men kunderna hade koll på läget. Och några av dem var hetare än resten när startskottet small.

Till en början var farten på försäljningen 200 flaskor per minut. Summa 400 sålda efter två minuter.

Sedan bedarrade tempot men drygt 700 halvlitrar såldes dag ett.

När webbfönstret stängdes, efter fyra dagar, hade hälften av 1 600 flaskor hittat nya ägare, bland dem en och annan framsynt samlare.

Det som premiärsläpptes från fabriken utanför Hunnebostrand var treårig whisky från nio av de 21 tunnor som legat på lut i 36 månader eller mer.

1 600 till systemet

Av 2 177 buteljer reserverades 1 600 av Systembolaget. Och de som inte sålts redan finns inom kort på hyllan i några utvalda butiker (en av dem i Göteborg).

Men den som väntar på nåt ännu godare får vänta ännu längre. Ur premiärtunnan, med innehåll som hunnit lagras i mer än tre och ett halvt år, är det inte tappen ur på länge än.

- Det är en större tunna, så den behöver ligga lite längre. Den får jobba på sin fruktighet, förklarar Pär Caldenby, grundare av och ägare till Smögen whisky.

Kanske kommer innehållet att säljas som sexårig whisky, om två och ett halvt år.

I väntan på den kan du, som söker lokalproducerad sprit, slå till på en flaska västsvensk gin. I summa tre systembutiker i Sveriges tre största storstäder finns "Strane" från 1 april.

Kan ordna mer

I var och en av butikerna en låda á tolv buteljer. Till att börja med.

- Om det går åt kan vi få fram mer, lovar Pär Caldenby.

Frågan är nog inte om, utan hur fort. På en kvart, en halvtimme eller en hel timme?

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER