Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smögen kan vara nära Lisebergs Taube-klenoder

Evert Taube med en cigarett i munpipan – spelades luta Foto: NO BYLINE / SCANPIX SWEDEN
Smögen kan bli nästa hem för Evert Taubes klenoder. Foto: SHUTTERSTOCK

Liseberg har stängt ner "Evert Taubes Värld" för gott.

Nu ska man sälja klenoderna.

Och Smögen kan vara platsen för framtiden, avslöjar Bohusläningen. 

Utställningen "Evert Taubes Värld" på Liseberg plockades ned och stängdes för gott på nöjesparken för ett år sedan, detta till förmån för Håkan Hellströms utställning "Klubbland". 

Nu har man beslutat, från stadens sida, att sälja Taube-klenoderna. Dessa förvärvades från nationalskaldens dödsbo. Under tisdagen kunde Bohusläningen avslöja att hela utställningen i själva verket kan återuppstå på Västkusten – närmare bestämt i Smögen.

GT kunde nyligen avslöja att försäljningen fick Taube-sällskapets Göteborgsavdelning "Västanvind" att gå i taket. 

Smögen ta hem allt

Stiftelsen Sotenäs Turism är med i matchen, skriver Bohusläningen. 

– Nästa år är det hundra år sedan Evert Taube gjorde sitt allra första offentliga uppträdande och det var just på Smögen, säger samordnaren Åsa Andersson, till tidningen.

 

LÄS MER: Stor guide – allt du behöver inför Lisebergsbesöket

 

Enligt Åsa Andersson har hon och hennes team sedan utställningen stängdes igen funderat på att försöka ro över den till Smögen.

– Vi har kikat på det sedan i höstas men det har intensifierats under våren och vi har träffat företrädare för Liseberg, säger Åsa Andersson.

Taube kostar 4-5 miljoner

Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg, bekräftar för Bohusläningen att olika grupper är intresserade av klenoderna. Däremot avslöjar han inte hur han ser på underlaget som han har fått in från Sotenäs.

– Jag vill inte kommentera enskilda intressenter, säger han till tidningen.

Det har gått mer än 40 år sedan Evert Taube avled, han var då 85 år gammal. På Liseberg fick inte utställningen den uppmärksamhet och effekt som man trodde på i början. Sviktande publiksiffror gjorde att man lade ner den. 

Priset för utställningen är satt till mellan fyra och fem miljoner kronor. Kravet på köparen är att denna ska kunna visa upp var ska materialet exponeras, de ska ha tankar och ambitionsnivå på hur materialet ska visas upp och man ska ge ett indikativt pris.

Hur Smögen klarar sig i konkurrensen återstår att se.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.