Smittan fortsätter minska i regionen

Därför ökar vaccinklyftan mellan regionerna
Foto: FUSHION MEDICAL ANIMATION / STELLA PICTURES/DDP
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen fortsätter att minska i Västra Götalandsregionen samtidigt som vaccinationstakten ökar. 

Under tisdagen började man vaccinera personer födda 1976 eller senare.

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande. 

Smittspridningen har minskat i Västra Götalandsregionen sedan i mitten av april. Den trenden fortsätter nu, meddelade regionen under tisdagen. 

Under vecka 21 och 22 rapporterades det 3 085 nya fall av covid-19 i regionen. 

– Det viktigaste är att det är tydligt att smittspridningen minskar. Sammanlagt vecka 21 och 22 är det minskning med 62 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod. Det ger en bild av hur det ser ut just nu, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Minskad belastning på sjukvården

Belastningen på sjukvården fortsätter även den att minska i takt med att smittspridningen går ner och allt fler vaccinerar sig. Under tisdagen vårdades totalt 108 personer med covid-19 på sjukhus i regionen. 23 av dem på iva. 

– Det är viktigt att smittspridningen har minskat under våren. Men om sjukvården verkligen ska kunna återhämta sig i sommar måste vi faktiskt få ner smittan ännu mer. Det är fortfarande en ansträngd situation där pandemin får konsekvenser på annan vård, säger Jan Kilhamn, tf hälso- och sjukvårdsdirektör.

Under tisdagen öppnade vaccinatörer upp för invånare födda 1976 eller tidigare samt personer i riskgrupp över 18 år som ännu inte vaccinerats. 

Oron för framtiden: ”En covid-26 och en covid-32”

Experter: ”Kritiskt att få veta var viruset kom från”.