Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittspridning på sjukhus – avdelning fick stänga

Hematologiavdelningen i Skövde fick stänga efter ett stort antal bekräftade fall av covid-19.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Hela hematologiavdelningen i Skövde fick stänga efter kraftig smittspridning på avdelningen.

Åtta patienter och 21 personal ska ha smittats av covid-19, skriver Skaraborgs sjukhus i ett pressmeddelande.

Två personer har avlidit men dödsorsaken är ännu inte fastställd.

Två patienter på hematologiavdelningen i Skövde ska under julhelgen ha testats positivt för covid-19. Patienterna isolerades men senare konstaterades ytterligare åtta fall bland patienterna.

Även 21 medarbetare ur personalen har smittats, vilket ska vara ungefär halva personalstyrkan.

Två av de smittade patienterna har avlidit. Men dödsorsaken har ännu inte fastställts. 

”Klusterutbrott”

– Vi betecknar det här som ett stort klusterutbrott och vi beklagar verkligen det inträffade. De patienter vi vårdar inneliggande har ofta en eller flera svåra grundsjukdomar och är mycket sköra. Vår personal har mycket goda kunskaper och rutiner för att vårda dessa infektionskänsliga patienter på ett säkert sätt,, säger Jonna Sandh, verksamhetschef för M1, medicinverksamheten i Skövde, i ett pressmeddelande.

– Nu är det viktigt att vi skyndsamt utreder vad som har hänt och arbetar för att det inte ska kunna ske igen.

Efter smittutbrottet stängde avdelningen för städning. Den har nu återigen öppnat men med färre antal platser.

– En stor del av personalen är sjukskriven därav klarar vi för tillfället inte att bemanna samtliga vårdplatser, säger Jonna Sandh.

Har startat en utredning 

Hur smittan kommit in på avdelningen och hur den spridit sig mellan de smittade personerna vet man ännu inte. Man utreder bland annat om brister i ventilationssystem kan ha haft påverkan.

En utredning har startats och man har påbörjat en händelseanalys. Bland annat ska man göra en genetisk analys för att ta reda på vilka virusstammar det rör sig om. 

– Vi kan inte riktigt se att detta smittutbrott har uppträtt på ett likartat sätt som viruset brukar bete sig, det är så pass många som drabbats och under så kort tid. Det är därför viktigt att ta reda på orsaken, säger Jonna Sandh.