Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals i kö på smittspårningen

Regionens smittspårningsenhet har mer att göra än den klarar av, rapporterar Bohusläningen.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

I slutet av sommaren öppnade regionen en – som det var tänkt – tillfällig smittspårningsenhet. Fyra månader senare är den fortfarande aktiv, och överhopad med jobb.

– Tvåtusen smittade når vi varje vecka, men ändå räcker det inte till. Kön är på flera tusen, säger Maja Berndes, medicinskt ansvarig för enheten, till Bohusläningen.

I slutet av sommaren fångades omkring 90 procent av alla nya coronafall i Västra Götaland upp av primärvården, och för att minska trycket på vårdcentralerna beslutade regionen att öppna en smittspårningsenhet. 

Tanken var att det skulle vara en tillfällig lösning, vid tidpunkten var smittspridningen låg, men efter en höst och vinter där rekordnoteringarna avlöst varandra har enhetens personal mer än någonsin att göra.

Mer är de klarar av. 

När den andra coronavågen sköljde över Sverige och Västra Götalandsregionen, blev det omöjligt att bygga ut smittspårningen i den takt som var nödvändig. Det säger Maja Berndes, medicinskt ansvarig för smittspårningsenheten, till Bohusläningen:

– Antalet inkommande fall till oss ökade med över 600 procent på en vecka.

Tusentals i kö

Till en början arbetade endast ett tiotal sjuksköterskor i den nya verksamheten, skriver Bohusläningen – nu är styrkan mer än tiodubblad.

– Tanken är att vi ska vara som ett gummiband och kunna skala upp vid behov, säger Maja Berndes till tidningen.

Ändå räcker man inte till – antalet smittade är helt enkelt för många.

– Tvåtusen smittade når vi varje vecka, men ändå räcker det inte till. Kön är på flera tusen, säger Maja Berndes till Bohusläningen. 

SE OCKSÅ: