Experterna: Så blir pandemisommaren

Kristine Rygge varnar för att strunta i andra dosen – men allt fler gör ändå det i Västra Götalandsregionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hur blir corona-sommaren 2021? GT frågade experterna.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Hur blir corona-sommaren 2021? GT frågade experterna.
Foto: CHRISTER WAHLGREN / KVP/ EXPRESSEN

Lagom till semestermånaderna har coronasmittan börjat minska, och gradvis öppnar samhället upp igen.

Men allt är ändå inte som vanligt, och det finns scenarion där smittan åter kan ta fart.

Vi har pratat med smittskyddsläkarna i Västra Götalandsregionen och Region Halland, för att ta reda på hur covid-sommaren 2021 kommer att bli.

x Rådet inför midsommar

x Coronaprognosen – tre scenarion

x Då lättas restriktionerna ytterligare

x Därför är hösten ett orosmoln  

I takt med att allt fler blir vaccinerade, har coronasmittan börjat minska i hela landet. Men vaccinet är inte hela förklaringen. Det säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen:

– En annan orsak är vädret. Värmen har en viss påverkan på virusets smittsamhet, samtidigt som folk vistas mer utomhus när temperaturerna stiger. Att vi går på semester och att skolorna är stängda påverkar också, säger Wahlberg, och tillägger:

– Någon spåkula har vi verkligen inte, men mycket talar för att smittan kommer att minska under sommaren. Det är vad vi hoppas på. 

Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare för Region Halland, säger samtidigt att det finns en oro för att de positiva smittalen ska få folk att börja tumma på säkerheten.

– Om för många ändrar sitt beteende för mycket, och i hög utsträckning träffar fler människor, så finns risk att smittan ökar igen. Förutsättningarna för smittspridning finns kvar, det är inte så att faran är över.

Folkhälsomyndighetens sommarprognos för Västra Götaland och Halland, ger henne rätt. 

Maria Ryberg-Mo, smittskyddsläkare för Region Halland.
Foto: Region Halland

Prognos: Då är smittan nära noll

FHM:s prognos utgår från tre scenarion, vart och ett baserat på hur många dagliga kontakter en enskild individ har med andra personer jämfört med före pandemin.

Scenario 0 illustrerar den snabbast sjunkande smittspridningen och utgår från att kontakterna minskar med en tredjedel. Under de förutsättningarna skulle Halland och Västra Götaland nå nära noll smittade personer per dag redan i början av juli.

I scenario 1, som utgår från oförändrade kontakter i befolkningen, dröjer det till slutet av juli eller början av augusti innan smittspridningen planar ut till mycket låga nivåer.

Det värsta scenariot, scenario 2, baseras i stället på att kontakterna ökar med en tredjedel. I det fallet vänder inte kurvan nedåt förrän i mitten av juni, för att plana ut till låga nivåer först i höst – när så gott som alla svenskar över 18 år ska ha fått sin första vaccindos.

– Vaccinet är en viktig säkerhetslina. Men vi har sett förut att det kan hända saker som vi inte har räknat med, och det måste man alltid ta höjd för. Det här viruset har inte alltid betett sig som vi har trott att det ska göra, säger Thomas Wahlberg.

”Vaccinet är en viktig säkerhetslina. Men vi har sett förut att det kan hända saker som vi inte har räknat med”, säger Thomas Wahlberg.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Då blir det problem”

Rekommendationerna om att hålla avstånd och att begränsa sina sociala kontakter, ligger alltså kvar. Däremot har avvecklingen av coronarestriktionerna redan börjat. 

Avvecklingen sker i fem steg. Första steget inleddes den 1 juni, det andra inleds den 1 juli, det tredje den 15 juli och det fjärde i september på ett datum som ännu inte fastställts.  För det femte steget finns varken datum eller månad fastställd.

– De är Folkhälsomyndigheten och regeringen som fattar beslut om de nationella restriktionerna, men det är nivån på smittspridningen, vårdbelastningen och vaccinationstäckningen som fäller avgörandet, säger Thomas Wahlberg, och fortsätter:

– Det har talats mycket om lättnader, om hur många man kan vara på en fotbollsmatch eller på en konsert. Men om folk uppfattar det som att man kan leva som vanligt igen, då blir det problem. Smittan är inte borta ur samhället, pandemin pågår fortfarande. Det är visserligen många som är vaccinerade, men vi kan fortfarande få utbrott igen.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare Västra Götalandsregionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Avråder från midsommarfester

Värmen och sommaren har gjort sitt intåg. För många stundar semester och midsommar är bara runt hörnet. 

Men fira återhållsamt, och tänk dig för innan du reser bort. Det är smittskyddsläkarnas uppmaning.

– Jag förstår att folk är otåliga och har längtat efter att göra massa roliga saker igen, men jag är bekymrad över den uppenbara risken att folk slappnar av för mycket och inte följer smittskyddsåtgärderna i tillräcklig grad, säger Maria Ryberg-Mo.

Thomas Wahlberg delar sin kollegas farhågor och avråder med bestämdhet från stora midsommarfiranden med mycket folk. Resor inom Sverige ser han dock inga problem med, under förutsättning att man kan göra det på ett smittsäkert sätt och utan att utsätta sig själv eller andra för risken att bli smittad. 

– Reser man utomlands är det viktigt att man följer vilka rekommendationer som gäller för det land man ska till, hur smittläget ser ut. Det bör avgöra om man väljer att åka eller inte. Man bör också fundera över hur man ska agera om man blir sjuk, om man snabbt kan ta sig hem och så vidare, säger Wahlberg. 

Fira återhållsamt, och tänk dig för innan du reser bort. Det är smittskyddsläkarnas uppmaning.
Foto: GUN PERSSON LJUSNE / Colourbox

Hösten ett orosmoln

Sommaren är som bekant kort, och vad som väntar på andra sidan av den vill smittskyddsläkarna ogärna sia om.

Under perioder sommaren 2020 hade Sverige bland den lägsta smittspridningen i Europa, och få hade trott att smittan skulle komma tillbaka i den omfattning som den gjorde. 

– Att det finns en osäkerhet kring hur smittspridningen kommer utvecklas i höst, det är ett orosmoment, säger Maria Ryberg-Mo.

Thomas Wahlberg delar oron, men framhåller också att det finns en viktig skillnad jämfört med i fjol.

– Det som talar emot ett liknande scenario i år, är att en så stor del av befolkningen kommer att vara vaccinerad. Men det går inte att säga någonting säkert. Svaren har vi först i efterhand. 

Vad som väntar i höst vill smittskyddsläkarna ogärna sia om.
Foto: NINA BERGSTRÖM / EXP

Och lika lite som Wahlberg vill göra säkra utfästelser om hur hösten kommer att bli, lika lite vill han uttala sig om när pandemin kan betraktas som över.

– Det är en svår bedömning att göra, det här viruset har gäckat oss förut. Men även om man inte kan säga när det är över, så kan vi glädjas åt att smittan har börjat minska. Sen hänger mycket på oss själva nu, hur vi hanterar den här nedgången.

SE MER: För tidigt att slappna av, enligt Tegnell

Studentmottagningar • Utlandsresa • Sommarstugan