Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittskyddsläkarens tvekan om munskydd

Professorn: Tre situationer då munskydd kan göra skillnad
Foto: Sergio Joselovsky/Pressbild
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om hur mycket munskydd hjälper mot covid-19 är en stor fråga under den pågående pandemin.

Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog säger till P4 Skaraborg att det också finns risker med att använda munskydd – att man då helt enkelt inte håller avstånd. 

– Avstånd är det enda säkra, säger han till radiokanalen.

Att ha munskydd, eller inte? Och hur mycket hjälper det mot smittspridningen av covid-19? 

Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog tror att använda sig av munskydd ute i samhället kan ha en ”effekt i marginalen”.

– Sen tror jag själv att munskydd kan ha en liten effekt på på marginalen. Man får använda munskydd om man vill, men en lag om munskydd tror vi inte på med den kunskapen vi har i dag, säger han till P4 Skaraborg.

Nolskog säger vidare till P4 att i vården använder man munskydd, just för att det finns en bevisad effekt.

”Avstånd är det enda säkra” 

– Det finns studier som talar för effekt och det finns studier som talar mot effekt. Man kan man ju tro det om man ser på världen. De flesta länder har ju munskydd nästan som regel i många situationer, hos oss används det i vården för där vet vi att det har effekt, säger han. 

Smittskyddsläkaren menar också att det finns studier som visar att användandet av munskydd gör att man inte förhåller sig till andra regler.

– Sen finns det också en rädsla att man i studier har sett att med munskydd tappar man det här med att hålla avståndstänkandet, man struntar i andra regler. Avstånd är det enda säkra, säger han i P4. 

Se också: 

Karin Tegmark Wisell om munskydd: ”Det handlar om jämlikhet”