Smittskyddsläkarens oro för ny coronavåg

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg: ”Hoppas verkligen inte att det blir som i våras"
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare och chef för smittskydd i Västra Götalandsregionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Länsstyrelsen rapporterar om utbredd trängsel i kollektivtrafiken i Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Smittspridningen av coronaviruset har minskat de senaste veckorna.
Foto: Sanda Stanca / Colourbox

Antalet personer som smittats med coronaviruset i Västra Götalandsregionen har minskat dramatiskt de senaste veckorna.

Samtidigt rapporterar Länsstyrelsen att bland annat Göteborg fortsatt har problem med trängsel i kollektivtrafiken och i utelivet.

Thomas Wahlberg, chef för smittskyddet i regionen, är nöjd med att spridningen minskat, men oroar sig ändå för vad som kan komma att ske i höst.

– Orosmomentet är ju att det kan blossa upp igen, framför allt i form av stora utbrott som sprider sig, säger han.

De senaste veckorna har antalet nya personer som smittats av coronaviruset minskat.

Under torsdagen släppte Västra Götalandsregionen sin rapport för vecka 35, där man kunde konstatera att 234 nya fall rapporterats. Det är en minskning med 40 procent sedan veckan innan.

Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare och chef för smittskydd i Västra Götalandsregionen. Han menar att kurvan gällande nya fall har pekat nedåt, med bara något enstaka farthinder.

– Det är en klar minskning mot veckan innan. Vi har de senaste veckorna haft en klar minskning av antalet bekräftade fall. Vi hade en liten uppgång under vecka 31 och vecka 32, säger han.

Kustpärlorna ställde till det

Anledningen till att antalet fall ökade under den perioden tillskriver Wahlberg till viss del att semesterfirarna började vallfärda till de västsvenska kustpärlorna.

– Det handlar inte bara om att man gått och trängts, utan man kan ha kombinerat resorna med fester, eller att man åkt i väg med kompisgäng. Det har också lett till vissa utbrott, men det är som sagt bara en del av det. Det går inte att säga att det är hela anledningen, det är bara en del av förklaringen, säger han.

– Vi är väldigt glada för att det har minskat igen, med få antal fall och hoppas att det kommer att stå sig, men det vet vi ju verkligen inte.

Lysekil var en av de kustpärlor som hade mest spridning i slutet av juli, något som GT tidigare rapporterat om.
Foto: HENRIK JANSSON

De senaste veckorna har skolorna börjat igen och många personer har återvänt till sina arbeten efter semestern, med ökad trängsel i bland annat kollektivtrafiken som följd. Den fulla effekten av vad det kan komma att innebära för smittspridningen kommer smittskyddet i regionen att få reda på först de kommande veckorna, på grund av sjukdomens inkubationstid.

”Det kan blossa upp igen”

Wahlberg berättar att han känner en viss oro för att smittan ska komma tillbaka på bred front igen, i form av en ny våg.

– Orosmomentet är ju att det kan blossa upp igen, framför allt i form av stora utbrott som sprider sig.  Nu är det så att folk levt på ett sätt under semestern och nu har vi börjat jobba igen och skolorna har startat. Det gör ju att nu har vi återigen börjat blanda oss i olika konstellationer och det är då man är rädd att det här kan leda till att man får i gång smittspridningen igen. Vi hoppas inte det blir så, men den risken finns ju alltid, säger han.

Förra veckan kom Länsstyrelsens rapport, där kommunerna själva fått rapportera om hur de upplever att restriktionerna efterlevts. I den konstaterar man att 29 kommuner rapporterat att de efterlevs på ett bra sätt, men vissa kommuner sticker ut.

Länsstyrelsens larm: För trångt på krogen

I Göteborg har man rapporterat allvarliga brister när det gäller trängsel i kollektivtrafiken och på på krogen.

”Resenärer får ibland trängas i mittgångar och har svårt att hålla avstånd. Det har varit trångt i Göteborg, främst i rusningstrafik.”, står det i rapporten.

Thomas Wahlberg har förståelse för problematiken, men menar samtidigt att alla måste hjälpa till för att trängseln ska minimeras.

– Behöver man inte åka kollektivtrafik så ska man undvika det. Det gäller att de som behöver ska ju kunna i första hand kunna gör det, så tryggt som möjligt. Man ska hålla avstånd. Är en spårvagn full så tycker jag man ska undvika att gå på den spårvagnen. Jag är medveten om att det är lättare sagt än gjort, men det är viktigt att vi alla gör vad vi kan, säger han.

Det är fortsatt trångt i Göteborgs krogmiljö.
Foto: MAGNUS FOND

Wahlberg vill heller inte avskräcka folk från att gå ut på krogen, så länge man är lite försiktig.

– Man ska ha klart för sig att man absolut kan gå på restaurang och vara på krogen men man måste tänka på att försöka hålla avståndet, det är det som är det viktiga. Det är väl där jag tror att det är så lätt att glömma bort det. Den tiden där man kramades och så vidare, det är det som vi just nu får försöka hålla borta ett tag. Det är det viktigaste av det preventiva vi kan göra just nu.

Så många har smittats i din kommun

Ale: 331

Alingsås: 467

Bengtsfors: 48

Bollebygd: 72

Borås: 1 456

Dals-Ed: 41

Essunga: 38

Falköping: 187

Färgelanda: 51

Grästorp: 44

Gullspång: 19

Göteborg: 7 376

Götene: 58

Herrljunga: 82

Hjo: 45

Härryda: 361

Karlsborg: 31

Kungälv: 448

Lerum: 466

Lidköping: 394

Lilla Edet: 113

Lysekil: 102

Mariestad: 169

Mark: 361

Mellerud: 36

Munkedal: 59

Mölndal: 718

Orust: 60

Partille: 483

Skara: 186

Skövde: 642

Sotenäs: 129

Stenungsund: 157

Strömstad: 63

Svenljunga: 80

Tanum: 73

Tibro: 169

Tidaholm: 124

Tjörn: 85

Tranemo: 125

Trollhättan: 628

Töreboda: 177

Uddevalla: 461

Ulricehamn: 270

Vara: 113

Vårgårda: 120

Vänersborg: 326

Åmål: 76

Öckerö: 141


Antalet smittade gäller till och med vecka 35.


Källa: Västra Götalandsregionens veckorapport

LÄS MER: Kustpärlorna har flest nya coronasmittade i landet