Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkarens oro: ”Blundar för pandemin”

Ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Smittspridningen i Västra Götaland fortsätter att öka. Den största ökningen finns främst i Göteborgsområdet bland ovaccinerade personer i åldrarna 20-35. Smittskydd Västra Götaland utrycker en oro över trängsel på framför allt turistorter. 

– Vi har sett det under sommaren och nu börjar effekterna komma, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

Under vecka 29 konstaterades totalt 450 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket innebär att smittspridningen ökar. Västra Götalandsregionen uppmanar ovaccinerade personer att passa på att vaccinera sig nu, då en period med minskad tillgång på vaccin väntar. 

Enligt Smittskydd Västra Götaland går allt fler fall att koppla till resor utomlands och oaktsamma semesterbeteenden. En fjärdedel av de nya fallen under vecka 29 är smittade utomlands.

En risk att resa

Enligt Leif Dottevall utsätter sig den som reser till länder med omfattande smittspridning sig för en stor risk att föra med sig smittan till hemlandet.

– När vi tar semester är det som att många glömmer eller blundar för att pandemin fortfarande pågår, säger han.

Men Smittskydd Västra Götaland oroas även över riskbeteenden på hemmaplan, framför allt i populära turistmiljöer. De uppger i sitt meddelande att de får många och återkommande rapporter om trängsel på strandpromenader, restauranger och liknande mötesplatser. 

– Den stora risken med trängsel är att en enda smittad person kan orsaka en stor smittspridning, säger Leif Dotevall.

SE ÄVEN: