Smittskyddsläkarens larm: Folk har tröttnat på att hålla distans

Peter Ulleryd: Folk har tröttnat på att hålla social distans
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
När solen lyser flockas människor till uteserveringar.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

Över en tredjedel av alla nya coronafall i landet den senaste veckan kom från Västra Götalandsregionen.

Samtidigt larmar regionen om att människor tröttnat på att hålla den sociala distanseringen.

– Håller inte folk social distansering och god handhygien kommer fler folk att dö, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

GT har flera gånger rapporterat om trängsel på uteserveringar och i kollektivtrafiken i det fina vädret under de senaste veckorna. Trängsel och social distansering är inget som går hand i hand – något som Västra Götalandsregionen nu varnar för.

– Vi får rapporter som visar att människor tröttnar lite på att hålla social distansering, mer än nu än för två månader sedan. Det kan vara så enkelt att folk är trötta på att jobba hemifrån och åker in på sitt jobb, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland. 

Peter Ulleryd är smittskyddsläkare i Västra Götaland
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Västra Götaland står för en tredjedel av alla nya fall av covid-19
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

Första regionen med provtagning

Antalet nya fall covid-19 i Sverige från och med i måndags fram till lunchtid på torsdagen var 3 101 stycken. Av dessa kommer över en tredjedel – 1 070 stycken – från Västra Götalandsregionen.

Men varför regionen har så pass mycket fler fall kan inte Ulleryd svara på. 

– Jag vet inte vad som sker i andra regioner så jag kan inte säga om människorna sköter sig bättre eller sämre här jämfört med andra regioner. Men en förklaring att vi har mycket fall nu är för att vi är en av de första regionerna som kommit i gång med tester för allmänheten som har symptom, säger Peter Ulleryd. 

– Håller inte folk social distansering och god handhygien kommer fler folk att dö, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL / GT/EXPRESSEN

”Smögenbryggan är inget alternativ”

När temperaturen stiger och sommarvärmen är ett faktum fylls restaurangernas uteserveringar. Ulleryd höjer varningens finger och menar att rekommendationerna om social distansering gäller i allra högsta grad – oavsett temperatur eller årstid.

– Det är oroväckande om de aktiviteter man gör på sommaren tar oss närmare människor som man kanske inte umgås med normalt, säger han.

Den 13 juni ändras riktlinjerna. Då kan friska personer resa fritt inom Sverige, men även när man reser inom landet ska man tänka efter menar Peter Ulleryd. 

– Bara för att det är sommar och man får resa betyder inte det att man måste. Smittspridningen kommer öka när man blandar människor från olika områden, så Smögenbryggan är ingen bra grund för att minska spridning, säger smittskyddsläkare Ulleryd och fortsätter: 

– Det är klart att man kan resa om man till exempel har egen bil och ska till en stuga i skogen där man inte träffar människor som man inte brukar träffa. För det är viktigt att hålla den sociala distanseringen och tvätta händer, gör man inte det, kommer fler att läggas in på sjukhuset och fler kommer att dö. 

”Bara för att man får resa betyder inte det att man måste”, säger Peter Ulleryd.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN