Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkarens besked om julfirandet

Norges smittskyddsdirektör Frode Forland svarade på dina frågor.
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tycker att man redan nu ska ställa in sig på ett julfirande utan släkten.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Snart kommer Folkhälsomyndigheten med nya restriktioner som ska gälla nationellt över julfirandet.
Foto: PERNILLA WÄSTBERG

Snart kommer Folkhälsomyndigheten med nya restriktioner som ska gälla nationellt över julfirandet.

Men Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland, tycker att man redan nu ska ställa in sig på ett julfirande utan släkten.

– Den delen får vi nog släppa, säger han till P4 Göteborg.


När du har läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Den 13 december ska de lokala restriktionerna region för region övergå till nationella allmänna råd och restriktioner, utfärdade av Folkhälsomyndigheten.

– Vi vet inte vad de kommer innehålla, men jag har svårt att tro att man kommer att våga sig på några större lättnader, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland till P4.

”Det får vi nog släppa”

Antalet bekräftade coronafall minskar i regionen och man ser inte längre en lika snabb ökningstakt som för några veckor sedan. Men Wahlberg påpekar också att det är allt för tidigt för att säga att vi nått toppen av smittkurvan. 

I stället bör man förbereda sig på att det blir ett julfirande där man ska vara så få som möjligt, säger Wahlberg till P4:

– Det här att man under juldagarna kanske åker och hälsar på olika släktingar, har julkalas och annat den delen får vi nog släppa den här julen, säger han.

Se mer:

I nuläget har Sverige 20 gånger fler dödsfall än Norge. Frode Forland, statsepidemiolog i grannlandet, om vilka beslut som kan ha påverkat.
Socialminister Lena Hallengren svarade på dina frågor om corona.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.