Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren sågar supportrarnas agerande

Smittskyddsläkaren om kaosscenerna på Landvetter: ”Besviken”.
På söndagskvällen anlände fotbollsstjärnan Marek Hamsik till Landvetter, där han möttes av ett hundratal Blåvittsupportrar.
Foto: HENRIK JANSSON

Trots coronarestriktionerna begav sig ett hundratal Blåvittsupportrar till Landvetters flygplats för att välkomna fotbollsstjärnan Marek Hamsik till Göteborg.

Thomas Wahlberg, Västra Götalandsregionens smittskyddsläkare, uppskattar inte tilltaget:

– Det spelar ingen roll om det är en världsstjärna eller något annat som gör oss exalterade – alla måste göra vad de kan för att minska smittspridningen, säger han.

Sent på söndagskvällen anlände den slovakiske landslagsmannen Marek Hamsik till Landvetters flygplats strax utanför Göteborg.

Förutom representanter från IFK Göteborg, fanns även ett hundratal Blåvittsupportrar på plats för att välkomna den 33-årige superstjärnan. 

Supportrarna stod tätt intill varandra. Flera av dem bar munskydd – väldigt många inte.

Coronasmittan skenar i Västra Götaland och Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, har ingen förståelse för glädjeyttringarna. 

Thomas Wahlberg, regionens smittskyddsläkare, är kritisk mot supportrarnas agerande.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittskyddsläkaren: ”Besviken”

– Mitt i en rådande pandemi måste alla, i alla lägen, kämpa för att få ner smittspridningen. Vi går ut med rekommendationer, och har så gjort under en lång tid, om att hålla avstånd till varandra och träffas så få som möjligt. Och man kan med säkerhet säga att det inte var något större avstånd mellan de här personerna, säger Wahlberg, och tillägger:

– Jag känner mig besviken. 

Att det rör sig om den kanske största transferbomben i Allsvenskans historia, är inte skäl nog för att bryta mot myndigheternas råd och rekommendationer, menar Wahlberg.

– Det spelar ingen roll om det är en världsstjärna eller något annat som gör oss exalterade – alla måste göra vad de kan för att minska smittspridningen, säger han.

Hade kunnat undvikas

Välkomnandet var inte organiserat av Blåvitts supporterklubb Änglarna. Det säger ordförande John Pettersson, som själv inte var på plats på Landvetter. 

– Det är det egna ansvaret som gäller – från Änglarna har vi konsekvent uppmanat våra medlemmar att inte samlas i stora grupper. Men som privatperson och supporter kan jag förstå att man blir glad när en så här stor spelare dyker upp. 

Han fortsätter:

– Om IFK hade förstått hur stort det här skulle bli, hade man kunnat ta ut Marek en annan väg. Det hade kunnat finnas sätt att undvika att situationen uppstod. 

John Pettersson, ordförande för supporterklubben Änglarna, IFK Göteborg.
Foto: GT

Så såg det ut när fansen tog emot stjärnan