Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren ryter till – mot folket

Statsepidemiologen Anders Tegnell kommenterar de svenska dödstalen: ”Vi är på väg neråt på ett väldigt tydligt sätt”.
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, och han reagerar starkt över att många nu verkar strunta i myndigheternas rekommendationer i coronapandemin.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Också Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland, ser samma oroande tendenser som Thomas Wahlberg.Foto: Oyvind Lund

Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg reagerar starkt:

Folk har börjat strunta i corona-restriktionerna.

– Det är alldeles för tidigt att börja slappna av, säger han i vad han själv beskriver som ”ett brandtal”.

Under Västra Götalandsregionens presskonferens på fredagsförmiddagen höll smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg ett, som han själv beskrev det, brandtal.

Folk lyssnar inte längre lika mycket på Folkhälsomyndighetens och regeringens restriktioner, menar han.

– Det som är ett bekymmer nu är att vi får allt mer tecken och signaler på att många slappnar av. Man bryr sig inte om att hålla avstånd och man trängs. Det är viktigt att vi verkligen är medvetna om att det pågår en smittspridning i VG-regionen och i alla kommuner. Det är alldeles för tidigt att börja slappna av, säger Thomas Wahlberg och fortsätter:

– Är man sjuk: Stanna hemma. Vi har sett flera exempel där man gått till arbetet med symptom och därigenom smittat andra arbetskamrater. Vi ska inte knö ihop oss i personalrum eller möten. Vi måste hålla avstånd. Vi ska även försöka undvika kollektivtrafik.

Antalet coronapatienter ökar

Han tycker samtidigt att många andra har tagit ett stort ansvar under coronapandemin. 

– Vi har nu levt med den här pandemin i flera veckor och månader, och det har hänt oerhört mycket på den här korta tiden. Väldigt många har tagit ett oerhört stort ansvar och bidragit och begränsat hastigheten av smittspridningen. Det som gjorts har haft effekt. Vi har kunnat pressa ner kurvan och har inte haft den kraftiga ökningen vi förväntade oss, säger Thomas Wahlberg. 

Sahlgrenska universitetssjukhuset konstaterar att det skett en ökning av antalet nyinlagda coronapatienter under de senaste dagarna.

– Vi har under maj månad legat ganska stabilt under flera veckor. De senaste dagarna har vi sett en liten ökning, vi vet inte vad det kan bero på. Vi har även fått rapporter från Sahlgrenska att vi sett en ökning av nyinlagda fall. Vi får se om det börjar röra sig uppåt eller om det bara är en tillfällighet, säger Thomas Wahlberg.

Trängsel på uteserveringar.Foto: ADAM IHSE / TT
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Känner mig oroad”

Också smittskyddsläkaren i Värmland, Ingemar Hallén, säger att han ser oroande tendenser i beteendet hos allmänheten.

– Allt eftersom tiden går och det kommer signaler om att det är ett lugnare läge inom vården … och så blir det fint väder… ja, det finns tecken på att rekommendationerna inte upprätthålls lika bra som tidigare, säger han.

Ingemar Hallén fortsätter:

– Jag känner mig oroad över det, eftersom jag vet att smittan inte är borta. Att läget stabiliserat sig beror bland annat på hur folk har efterlevt rekommendationerna. Om vi trappar ner för fort finns en klar risk att det ökar igen. Jag tycker inte att man kan slå sig till ro.

”Större smittspridning i Västra Götaland”

Folkhälsomyndigheten: ”Större smittspridning i Västra Götaland”