Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittskyddsläkaren: ”Kan behöva vidta åtgärder”

Regeringens beslut om vaccinationsbevis berör allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare. I spelaren ovan förklarar socialminister Lena Hallengren (S) vad som gäller för dig om inte är vaccinerad.
Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg höjer nu ett varnande finger.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Alla svenskar mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje vaccindos, meddelande socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Under onsdagen vårdades 45 patienter med covid-19 i regionen – varav två på iva.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Coronafallen i Västra Götaland ökade med 63 procent förra veckan. 

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg höjer nu ett varnande finger.

– Det är viktigt att ta det här på stort allvar. Blir det en fortsatt ökad smittspridning så kan man behöva vidta åtgärder, säger Wahlberg. 

Förra veckan, vecka 46, upptäcktes 1 084 nya coronafall i Västra Götaland. Det är en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan. 

Det är den största ökningen mellan två veckor sedan förra hösten.

– Det är en stor ökning mellan två veckor men det är ändå från låga nivåer. I bland kan man tro att det är jättemånga som är smittade, samtidigt som det så klart är ett observandum att det har gått upp så snabbt, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Störst ökning bland unga

Under onsdagen vårdades 45 patienter med covid-19 i regionen – varav två på iva. Det är en minskning jämfört med början på november. 

Enligt Wahlberg är det jättesvårt att säga om den ökade smittspridningen även kommer påverka sjukvården. 

– Det är framför allt de som är i mellan- och lågstadie åldern som blivit smittade. Barn blir oftast inte så sjuka, men framför allt kan de bidra till smittspridning. Vi ser även en viss ökning i andra åldersgrupper men inte bland de äldsta.

”Ta det på stort allvar”

Alla svenskar mellan 18 och 65 år ska erbjudas en tredje vaccindos, meddelande socialminister Lena Hallengren (S) under onsdagen.

I regionen har man redan påbörjat och är i vissa delar redan klar med påfyllnadsdosen för dem alldra äldsta. 

– Det här är ett virus som trivs i den här årstiden. Det är jätteviktigt att de som kan vaccinera sig gör det. Sen är det viktigt att stanna hemma om man har luftvägssymtom samt att alla provtar sig, oavsett om man är vaccinerad eller inte, säger Thomas Wahlberg och fortsätter: 

– Det är viktigt att ta det här på stort allvar. Blir det en fortsatt ökad smittspridning så kan man behöva vidta åtgärder. Sen om det är en ny våg på väg är så oerhört svårt att svara på och oerhört svårt att veta. Men jag tror att det är viktigt att man är väldigt observant. 

Lena Hallengren: ”Regeringen avsätter ytterligare 100 miljoner kronor”