Smittskyddets besvikelse – efter Halloweenfesterna

Britton: ”Om vi inte skärper till oss kan det bli en ganska mörk bild fram till nyår”.
Antalet coronafall fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen.
Foto: HENRIK JANSSON
Samtidigt är det bland barn i skolåldern, 10-19 år, som smittan ökar mest – efter bland annat larm om halloweenfester.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, är besviken efter larmen om halloweenfester.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen av covid-19 fortsätter att öka i Västra Götalandsregionen.

Samtidigt är det bland barn i skolåldern, 10-19 år, som smittan ökar mest – efter bland annat larm om halloweenfester.

– Man blir besviken för budskapet om att vara försiktig har tjatats om ständigt. Då är det väldigt tråkig att man väljer att träffas på fester, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

I en ny rapport från Västra Götalandsregionen konstaterar regionen att smittspridningen fortsätter att öka i regionen. Vecka 45 konstaterades 4 069 nya fall, en ökning med 1 086 fall jämfört med veckan innan.

– Vi har en stor smittspridning i samhället och alla behöver tänka till för att bryta smittkedjorna och smittspridningen. Man måste stanna upp och tänka ett extra varv: ”Vad kan jag göra för att bidra? Hur kan jag undvika trängsel?”, säger Thomas Wahlberg.

Larm om halloweenfester

Rapporten visar på en dyster utveckling i hela regionen. Samtidigt är det i åldersgruppen 10-19 år som smittan ökar mest. Där är det dubbelt så många som smittats vecka 45 jämfört med veckan innan.

– Den åldersgruppen blir oftast inte speciellt sjuka, men de är en viktig motor i smittspridningen. De kan i sin tur smitta föräldrar, som i sin tur smittar andra generationer. Det är viktigt att de också följer råden, säger Thomas Wahlberg.

Den vänstra kartan motsvarar antalet fall per 10 000 invånare vecka 42. Den högra kartan motsvarar antalet fall per 10 000 invånare vecka 45.

Smittskyddet i Västra Götalandsregionen har fått flera larm om personer som smittats på halloweenfester. 

I Borås har en gymnasieskola tvingats till distansundervisning efter coronautbrott på skolan, detta efter flera halloweenfester, skriver Borås Tidning. Fyra elever har konstaterats smittade med covid-19 och ytterligare två väntar på svar.

– Det är väldigt tråkigt. Detta är precis de grejerna som vi har försökt säga till att tänka till och våga avstå. Det har inte hörsammats av alla tyvärr, säger Thomas Wahlberg.

Smittskyddsläkaren: Besviken

Smittskyddsläkaren uttrycker besvikelse:

– Man blir besviken för budskapet om att vara försiktig och tänkta efter har det tjatats om ständigt. Då är det väldigt tråkig att man väljer att träffas i fester. Jag tror att de tänker att viruset är någon annanstans och att det inte drabbar dem, säger Thomas Wahlberg.

Thomas Wahlberg uppmanar nu alla, men framför allt ungdomar, att tänka till.

– Jag tror inte att någon gör detta medvetet, men vi måste påminna varandra och hjälpas åt. Man måste få de yngre att bli medvetna om att de också är en del av det här. De måste vara rädda om sig för dem kan sprida smittan till andra, de måste på något sätt förstå det, säger Thomas Wahlberg.


Antalet smittade i regionen, vecka för vecka

Vecka 42: 706 fall.

Vecka 43: 1 372 fall.

Vecka 44: 2 983 fall.

Vecka 45: 4 069 fall.

Se mer:

Stefan Löfven om att alkoholförsäljning stoppas efter kl 22.