Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittoutbrott i skärgårdskören

Alla de som smittades i kören på Brännö uppges vara dubbelvaccinerade.
Foto: Erik Mårtensson / TT NYHETSBYRÅN
Medlemmar i en kör på Brännö smittades av covid-19.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kör på Brännö har insjuknat i covid-19 trots att samtliga är dubbelvaccinerade.

Det är 20 av 30 sångare som testat positivt för sjukdomen, efter att ha haft en körövning häromveckan.

– Vi har varit jätteförsiktiga. Det är maximal otur, säger körens ordförande Elisabeth Lundh Arvidsson, som också är drabbad, till P4 Göteborg.

Spontana kören på Brännö träffades för att öva i skolans gymnastiksal. Kören brukar vanligtvis träna i kyrkan men ville ha en rymligare lokal just med tanke på corona.

Körsångarna är alla mellan 55 och 75 år och har tagit sina sprutor.

– Vi har varit supernoga med att alla ska vara dubbelvaccinerade, och naturligtvis inte komma hit om man har minsta lilla känsla av att ha en förkylning på gång, säger Elisabeth Lundh Arvidsson, ordförande i Spontana kören, till P4 Göteborg.

Ändå utbröt en klustersmitta då en stor del av körens medlemmar insjuknade efter körövningen. 

20 av 30 smittade

Det är 20 av 30 deltagare som testat positivt för covid-19, även Elisabeth Lundh Arvidsson själv. 

– Det är som en rejäl förkylning, och det är inte jättesynd om mig. Jag hoppas inte det varit det om de andra i kören heller. Vi har ändå klarat detta bra, säger hon till radion.

TV4 Nyheterna var först att berätta om covid-utbrottet på Brännö. Marie Johansson som är sjuksköterska vid Närhälsan i södra skärgården säger till kanalen att hon tycker det är lite konstigt att så många smittats:

– Det är ju en så stor vaccinationstäckning här. Men efter två doser så är det ett väldigt gott skydd mot svår sjukdom. Vi är inte oroliga på något sätt. Risken är otroligt liten att någon skulle bli svårt sjuk.

Elisabeth Lundh Arvidsson konstaterar att det varit lätt att tro att faran är över i och med att restriktionerna har lyfts, men menar att Spontana kören är ett praktexempel på att det inte är över.

Smittskydd tar det på stort allvar

Biträdande smittskyddsläkare Birgitta Arnholm säger att alla utbrott, oavsett om de smittade är fullvaccinerade eller inte, ska tas på stort allvar och smittspårning av den som är smittad ska utföras så snabbt som möjligt.

Hon konstaterar även att vaccinet mot covid-19 ger ett bra skydd mot svår sjukdom men inte ett hundraprocentigt skydd mot att bli smittad. 

Birgitta Arnholm skriver i ett mejlsvar till GT:

Om smitta sker så utvecklas i de flesta fall lindriga symtom. Personer som är fullvaccinerade och blir smittade förefaller sprida smitta vidare i mindre utsträckning. Flera saker har betydelse i en smittspridning, till exempel om man är utomhus eller inomhus, hur nära man är varandra och om man är nära varandra en längre tid. Smittskydden informerar kontinuerligt Folkhälsomyndigheten om utbrott av särskild betydelse.”