Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Smittlarm på kafé - flera drabbade av dödssmittan

GÖTEBORG./Norrtälje De åtta jobbarkompisarna gick tillsammans på kafé.
Några dagar senare blev alla sjuka - minst tre av dem smittade av ehec.
Nu misstänker smittskyddsläkarna att dödsbakterien spridits på flera restauranger och kaféer i Västsverige.
Enligt vad Expressen erfar åt de åtta arbetskamraterna på Rosenkaféet i Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg för drygt en vecka sedan. Några dagar senare, den 28 augusti, blev hela gruppen sjuk. - Men bara tre av dem är bekräftade i ehec, säger smittskyddsläkare Ann Söderström. - Vi tror att de ätit något gemensamt där som kan ha med vårt utbrott att göra. Men det finns inga belägg för att personalen på kaféet brustit i hygien eller tillagning av maten. - Nej, eftersom vi har så många fler sjuka med samma bakterier som inte har varit där. Däremot skulle det kunna vara så att restaurangen har fått en råvara som de har använt och som också har skickats ut till affärer och som fler har ätit av.

26 insjuknade

Hittills har 26 personer i Västra Götaland insjuknat i den fruktade sjukdomen, varav 15 i Göteborg, sex i Uddevalla och fem i Borås. - Vi tror att alla smittade i hela Västra Götaland har en gemensam smittkälla, säger Ann Söderström. Dessutom tror smittskyddsläkaren att de tio personer som insjuknat i norra Halland också har smittats av samma källa. Just nu pågår ett intensivt detektivarbete för att spåra smittkällan. Hur sjuka är folk? - Några i Halland är rejält sjuka, men i Västra Götaland är de inte så svårt sjuka. De flesta är hemma och mår hyfsat. Ann Söderström slår också fast att den femårige pojken, från ett litet samhälle i Norrtälje kommun, inte dog av samma typ av bakterie som härjar i Västra Götaland och Halland. Beskedet om pojkens död spred en djup förstämning i samhället. På skolan och förskolan hölls en minnesstund. Präst, psykolog och kommunens kristeam har varit där för att stötta och förklara, och pojkens föräldrar har dränkts av blommor från andra föräldrar.

Okänd smittkälla

Inte heller i Norrtälje har smittskyddsläkarna lyckats hitta smittkällan. På förskolan i Norrtälje har personalen informerat föräldrarna om att de genast ska kontakta smittskyddsläkaren Göran Sohlgren i Norrtälje om barnet får minsta tecken på lös avföring. - Det finns föräldrar som inte gått till jobbet på nästan en vecka eftersom de inte velat att deras barn ska gå på dagis, säger en av mammorna till Expressen. På Norrtälje sjukhus har man högsta beredskap ifall någon hör av sig med symtom på ehec-infektion. - Vi har en beredskap - alla läkare på sjukhuset känner till att infektionsrisken finns. Om vi misstänker att något barn infekterats kontaktar vi genast Astrid Lindgrens barnsjukhus, säger läkaren Peter Giesecke. Expressen har förgäves sökt företrädare för Rosenkaféet i Göteborg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!