Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Läkarens larm: Folk struntar i att testa sig

Skärpta restriktioner i flera delar av landet efter ökad smittspridning.
Västra Götalandsregionens biträdande smittskyddsläkare larmar att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.Foto: RONALD WITTEK / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten,Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset är på frammarsch i Västsverige, med en fördubbling av antalet som vårdas på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg på två veckor.

Samtidigt larmar regionens biträdande smittskyddsläkare om att vissa undviker att testa sig, för att slippa restriktioner.

– Avsikten är inte att man ska titta på vad som är den största fördelen för egen del, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten, till GP

Per Albertsson, samordningsansvarig för pandemigruppen på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, oroas över coronasituationen.

Antalet konstaterade coronafall ökar dramatiskt i Västra Götalandsregionen – nästan dubbelt så många nya fall konstaterades förra veckan jämfört med veckan innan.

– Det kommer att bli värre, sen exakt inom vilken tidsperiod är svårt att säga, men det kommer att öka de kommande veckorna. Det är viktigt att folk tänker sig för och gör allt för att hålla sig till de regler som gäller nu, sa Albertsson tidigare i veckan.

Också Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen sa att det kommer bli fler patienter.

– Vi har fler patienter att vänta oss tyvärr. Hur många och hur hög toppen kommer att bli, det kan vi inte svara på.

Biträdande smittskyddsläkare Peter Nolskog i Västa Götalandsregionen slår samtidigt larm om att en del undviker att testa sig för coronaviruset, för att undvika att omfattas av restriktioner.

Läser in ett kryphål

Vissa läser in ett kryphål i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, och ser därmed en chans att återgå till skola eller arbete tidigare om man inte testar sig.

– Jag såg glidningen att man började avstå från provtagning, när man skulle ta prov, och då kunde komma tillbaka tidigare. Nu med hushållskarantän, att hushållsmedlemmar ska vara hemma, blir det ju ännu en grej att slippa ta prov. För är man positiv måste ens maka, make, sambo vara hemma, säger han till Göteborgs-Posten. 

Nu kan reglerna komma att förtydligas.

– Det är inte avsikten att det ska tolkas på det sättet. Vi ska se över utifrån den konsekvensen, om vi behöver förtydliga ytterligare, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, till tidningen.

Så sa experterna om corona i början

Så sa Tegnell, Giesecke, Wallensten och andra experter i början av coronapandemin: ”Blir inte mer än enstaka fall”.