Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittan ökar i Norge – restriktionerna blir kvar

Foto: Terje Bendiksby / TT NYHETSBYRÅN

Den norska regeringen har beslutat att behålla de restriktioner som enligt planen egentligen skulle ha lättats vid det här laget.

Anledningen är en ökad smittspridning i landet.

– Vi är oroade över situationen i små kommuner som har en mindre och mer utsatt sjukvård än storstäderna, sa hälso- och omsorgsminister Ingvild Kjerkol på en pressträff i dag.

Enligt Norges smittskyddsdirektör Frode Forland har smittan ökat konstant under en månads tid. 

På torsdagen meddelade regeringen därför att man väljer att behålla de nuvarande restriktionerna och inresekraven. 

– Vi vill hålla koll på läget och kommer därför att behålla alla åtgärder som enligt planen borde ha tagits bort nu, säger hälso- och omsorgsministern Ingvild Kjerkol i ett pressmeddelande. 

Hon säger att det för tillfället inte är aktuellt att införa nya, nationella åtgärder. I stället införs lokala restriktioner där det behövs.

– Det inte aktuellt som läget är nu – men de är viktigt att kommunerna inför lokala åtgärder vid behov, sa hon på pressträffen. 

Det gäller vid inresa 

Norge följer i nuläget en strategi som man valt att kalla ”nedgraderad TISK”, där förkortningen står för testning, isolering, smittspårning och karantän.

Inreserestriktionerna som gäller innefattar bland annat att fullvaccinerade inte behöver testa sig eller sitta i karantän, att alla gränsövergångar är öppna, att alla EES-medborgare, samt personer från Storbritannien och Schweiz, kommer in i landet, och att inresekarantän nu endast gäller för personer från röda, mörkröda, lila och grå länder (inte orange som tidigare). 

Se också: