Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan ökar bland unga – viruset sprids på fester

Om svenskarna låter bli att följa restriktionerna kan det dröja innan restriktionerna lättar.
Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare.
Foto: THOMAS HARRYSSON / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN
Inte läge för några stora studentfiranden i år, enligt smittskyddsläkaren.
Foto: SHUTTERSTOCK
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är fortsatt kraftig smittspridning av covid-19 i Västra Götaland – senaste veckan var ökningen nio procent.

Allra mest ökar antalet fall bland ungdomar i gymnasieåldern.

– Smittan sker i huvudsak utanför skolorna. När vi får stora kluster med smitta är det ofta fester som ligger bakom, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i regionen.

Han konstaterar att det inte är läge att planera för stora studentkalas eller firande på flak i år heller.

Coronasmittan är fortsatt hög i hela Västra Götalandsregionen och sjukvården är hårt ansträngd.

Under förra veckan rapporterades 6 953 nya bekräftade fall av covid-19, vilket är en ökning med nio procent jämfört med veckan dessförinnan.

Enligt regionens senaste veckorapport, baserad på siffror fram till 18 april, är ökningen störst bland ungdomar i gymnasieåldern.

Flest antal fall per 10 000 invånare, incidens, är det i åldersgruppen 40-49 år, men ökningen är störst bland de yngre.

Antalet gymnasieungdomar som smittades under förra veckan var 463, en stor ökning jämfört med veckan dessförinnan då 287 fall rapporterades. 

För ungdomar på högstadiet är siffrorna 332 fall vecka 15 mot 254 veckan innan. Bland mellanstadiebarn ökade fallen från 246 vecka 14 till 263 vecka 15, och i lågstadieåldrarna var det en ökning från 162 till 227.

Screening införs från förskoleklass 

Incidensen i åldrarna från 0 till 19 år gick upp med 36 procent mellan vecka 14 och 15 (12-18 april).

Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, konstaterar att det för ett par veckor sedan infördes screening av alla gymnasieelever i klasser där det konstaterats smitta.

– De som haft nära kontakt med någon annan smittad elev eller lärare i skolan testas, säger han och förklarar att screening nu även införs från förskoleklass, sex års ålder, och uppåt.

Att den procentuella ökningen var stor vecka 15 jämfört med veckan innan bland barn- och ungdomar upp till 19 år, kan bero på att testningen var mindre omfattande under påsklovsveckorna, menar Peter Nolskog.

– Det kan ha varit en chimär att antalet smittade gick ner under påsken, då vi hade en sämre provtagning. Men det är en stor ökning av antalet faktiska fall.

”Ett bekymmer med festerna”

Peter Nolskog konstaterar att ”det är ett bekymmer med festerna” bland ungdomar.

– När gymnasieungdomar smittas är det ofta inte i skolmiljön, utan på fritiden, på fester. Det är en hel del festande, det har vi fått rapporter om, säger han och tillägger:

– Ungdomar verkar ha svårt att ta till sig det här... de är inte så rädda för det här med covid. De tänker inte på att det påverkar samhället i övrigt när de drabbas, även om de inte själva blir svårt sjuka. De blir smittbärare.

För gymnasiets avgångselever är det snart dags för studentfirande. Något som kommer att bli kraftigt begränsat även i år enligt Peter Nolskog:

Studentflak inte aktuellt i år heller

– Vi väntar på Folkhälsomyndighetens besked om studenten. Men det kommer troligen bli ungefär som förra året. Det är inte dags att planera några större studentfester. Fira bara med den närmsta familjen. Och det här med flak, det kommer inte att vara aktuellt i år heller. Det kan jag lova.

Göteborgs kommuns utbildningsdirektör Tomas Berndtsson  säger att planen för hur årets studentfirande kommer att genomföras ännu inte är klar.

– Vi väntar fortfarande på Folkhälsomyndigheten och hur de tänker kring studentfirandet. Vi förbereder oss planeringsmässigt som vi gjorde förra året. Skolorna kommer inte att ha utspring med alla klasser vid ett och samma tillfälle, utan sprider ut det över dagen. De stora skolorna kommer att sprida ut det över mer än en dag. Hur det kommer att fungera med anhöriga och möjligheten att delta kan jag inte säga just nu, förklarar han.

Antal patienter med covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen

På torsdagen klockan 10 fanns 362 inneliggande patienter på sjukhusen i regionen. Av dessa vårdades 63 personer på intensivvårdsavdelning.

NU-sjukvården: 48 personer varav 6 på intensiven.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 173 personer varav 35 på intensiven.

Sjukhusen i väster: 29 personer varav 6 på intensiven.

Skaraborgs sjukhus: 42 personer varav 9 på intensiven.

Södra Älvsborgs sjukhus: 69 personer varav 7 på intensiven.


Källa: Västra Götalandsregionen

Se också:

Så kommer de svenska vaccinpassen att fungera

Vaccinationsbevis • Negativt test • Tillfrisknandeintyg.

Regeringen bekräftar: Nuvarande restriktioner förlängs

Coronarestriktionerna förlängs till 17 maj.