Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan minskar i regionen – men inte bland de yngsta

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen minskar i hela Västra Götalandsregionen men samtidigt finns en tydlig ökning bland barn och ungdomar i regionen.

Statistiken visar att den största ökningen är bland barn mellan 0 och 9 år. 

Under vecka 17 rapporterades 5 316 coronafall i Västra Götalandsregionen, vilket är en minskning med tre procent jämfört med föregående vecka enligt regionens veckorapport. 

Incidensen, alltså antal fall per 10 000 invånare, har minskat i samtliga åldersgrupper förutom bland gruppen 0-19. Jämfört med förra veckan ses en ökning bland samtliga åldergrupper i skolåldern – förutom de i gymnasieskolan. Dock betyder det inte alltid att smittan har skett på skolan. 

Smittspridningen fortsätter att vara mycket låg bland regionens äldreboende. Under vecka 17 rapporterades två fall, vilket är en märkbar skillnad sedan i vintras. 

Inga nya dödfall i regionen 

I Göteborgsregionen minskade incidensen med fyra procent och i Fyrbodal med åtta procent jämfört med förra veckan. Borås Sjuhärad att högst incidens vecka 17 och en ökning med tre procent. Störst ökning har Skarborg på elva procent. 

Dock är det i kommunerna Färgelanda och Lysekil där smittan främst tagit sitt fäste, där ligger incidensen på 63 respektive 68. 

Fram till den 2 maj 2021 har 2 294 avlidit med bekräftad covid-19 i Västra Götalandsregionen. Totalt har 90 procent av dödsfallen inträffat bland personer som är 70 år eller äldre. 

Under vecka 17 rapporterades det inte in någon avliden, dock finns det en viss eftersläpning i statistiken över antalet dödsfall.

SE MER:

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi, berättar för Expressen om hur den endemiska fasen av covid-19 kan påverka oss i framtiden.