Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smittan har minskat 62 procent på två veckor

Smittskyddsläkaren: ”Vi befarar ytterligare en topp av smitta”
Foto: INDRANIL MUKHERJEE / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Smittan i Västra Götlandsregionen fortsätter att minska.

Under torsdagen kom dubbla veckorapporter som visade att smittan vecka 21 och 22 minskat med 62 procent jämfört med veckorna innan. 

Smittan minskar i samtliga åldersgrupper – och bland 60- till 69-åringarna har den minskat med hela 76 procent. 

Tydlig överdödlighet i Sverige – drygt 7000 döda

Vanligtvis kommer Västra Götalandsregionens veckorapporter om coronaläget en gång i veckan. Men på grund av en driftstörning uteblev förra veckans rapport. 

Men trenden när det under torsdagen kom en tvåveckorsrapport för både vecka 21 och vecka 22 visar en fortsatt tydlig nedgång när det kommer till smittspridning. Jämfört med de två veckorna innan, vecka 19 och vecka 20 ligger nu smittspridningen 62 procent lägre. 

Det syns också en minskning i samtliga åldersgrupper. Störst är den procentuella minskningen i åldersgruppen 60 till 69 år, där incidensen – alltså mängden fall per invånare – har minskat med hela 76 procent jämfört med föregående tvåveckorsperiod.

Incidensen minskar också i samtliga av regionens kommuner. Störst anledning att hurra har Dals-Eds kommun, där inte ett enda fall av covid-19 registrerades under vecka 21 och 22. 

Under tvåveckorsperioden rapporterades totalt 3 085 fall i regionen.

SE MER: Tydlig överdödlighet i Sverige förra året

Drygt 7 000 fler svenskar dog under förra året jämfört med åren jämfört med snittet för de fyra föregående åren, det visar en ny rapport från Socialstyrelsen om dödligheten under pandemiåret.